Belföld

Felügyelőbizottsági pályázat az ÁSZ-nál: 203 jelölt

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyelőbizottsági elnökök jelölésére kiírt pályázatára 203 eredményes pályázat érkezett. A szervezet hamarosan újabb pályázatot ír ki - ismertette Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke csütörtökön.

Kovács Árpád emlékezetett arra, hogy a legalább 200 millió forint jegyezett tőkéjű állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek felügyelőbizottságainak elnökét a vonatkozó törvény június 9-i hatálybalépését követően az ÁSZ-nak kell jelölnie.

“A szabályzat szerint nyilvános pályázat alapján történik a felügyelőbizottsági elnöki jelölésre alkalmas szakemberek kiválasztása” – mondta.
Hozzátette, hogy az első kiírásra összesen 334 pályázat érkezett, ebből 203 volt eredményes, 116 hiánypótlásra szorult, 11-et elutasítottak, egy nem minősült elnöki pályázatnak, további hármat pedig korábbi pályázattal egyesítettek.

Kovács Árpád elmondta, hogy általában szakmailag felkészült nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező személyek jelentkeztek. Többségük közgazdász, jogász, illetve mérnöki végzettségű, de tanári és orvosi diplomával rendelkezők is találhatók majd a névjegyzékben, amelyet az ÁSZ október 1-jén tesz közzé.

Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a jövő év végéig összesen mintegy 60 szervezetnél jár le a felügyelőbizottsági elnök megbízása. “Számukra megfelelő szakembereket tud az ÁSZ javasolni a névjegyzék alapján” – tette hozzá.

Az ÁSZ-nál eddig 12 cég jelentkezett konkrét megkereséssel, az összes érintett gazdálkodó szerv száma pedig mintegy 200-ra tehető.

Ajánlott videó