Belföld

A BA-CA szerint túl magas az Erste-ajánlat, a BB csalódott

A Bank Austria Creditanstalt sajnálja, hogy alulmaradt a magyar Postabankért folyó versenyben, az Erste által megajánlott csaknem 400 millió eurós vételárat azonban túlságosan magasnak tartja. Csalódott a Budapest Bank is.

A Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), a bajor Hypovereinsbank (HVB) leányvállalata bár sajnálja, hogy alulmaradt a magyar Postabankért folyó versenyben, az Erste által megajánlott csaknem 400 millió eurós vételárat azonban túlságosan magasnak tartja.

A BA-CA-t jól kiegészíthette volna a Postabank, de nem ilyen áron – mondta a bank szóvivője. A BA-CA a maga 330 millió eurós ajánlatával elment a “gazdasági fájdalomküszöbig” – tette hozzá.

Magyarországon a HVB konszernen belül a közép- és kelet-európai üzleteket bonyolító leányvállat az organikus növekedésre helyezi a hangsúlyt – tette hozzá a szóvivő. Ezen túlmenően utalt az esetleges további vásárlási lehetőségre a régióban, amit a bank meg fog vizsgálni.

A Budapest Bank (BB) 69,222 milliárd forintot, a három pályázó közül a legalacsonyabb árat ajánlotta a Postabankért. Richard Pelly, a BB elnök-vezérigazgatója a döntés kapcsán kijelentette: “A GE megítélése szerint a Budapest Bank által benyújtott ajánlat versenyképes volt és igen méltányos értéket képviselt.”

Pelly hozzátette, hogy a Budapest Bank természetesen csalódott, hogy a Postabank-pályázatot nem ők nyerték meg.

Szakértők nem tartják kizártnak, hogy a BB figyelme a sikertelen pályázat után a Konzumbank felé fordul, amelynek privatizációs pályázati dokumentációját szeptember 30-ig vásárolhatják meg a befektetők, az ajánlatokat pedig október 7-én kell beadni. A 7,931 milliárd forintos jegyzett és 8,582 milliárd forintos saját tőkéjű hitelintézet 99,6 százalékos részvénycsomagját nyilvános egyfordulós pályázaton értékesíti az ÁPV Rt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik