Belföld

Hétezer főt bocsát el a francia óriáscég

A csődbe került, jelentősen eladósodott francia Alstom nehézipari vállalatnak hitelező bankok is áldásukat adták a 110 ezer embert foglalkoztató óriáscég megmentésére, miután röviddel korábban az EU versenyügyi illetékese engedélyezte a francia kormány által kidolgozott mentőakciót.

Hétfőn még kora este is bizonytalan volt, hogy a bankok miként határoznak, különösen a Commerzbank döntése volt kétséges, de röviddel 20 óra után Francis Mer francia pénzügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a pénzügyi partnerek többsége – köztük a Commerzbank – támogatásáról biztosította a vállalat megmentésére kidolgozott tervet.

Az EU által augusztusban egyszer már visszadobott, majd a francia kormány által átdolgozott mentőcsomag, amit Mario Monti versenyügyi főbiztos már elfogadhatónak értékelt, az eredeti elképzeléshez képest több rövid és közepes lejáratú hitelfelvételt tesz lehetővé, továbbá 300 millió euró értékben részvényt és 900 millió euró értékben kötvényt bocsát ki a cég. Az állami szerepvállalás részeként a kormány 300 millió euró összegű 20 éves futamidejű Alstom kötvényt lejegyez, amit részvényekbe konvertál.

Ezen kívül az állam 200 millió euró 15 éves kötvényt is vásárol. Az Alstom vezérigazgatója hétfőn elmondta, hogy a cég első félévi megrendelései 25 százalékkal 7 milliárd euróra csökkentek, a január-június közötti időszakban a nettó veszteség elérte az 500 millió eurót.

Patrick Kron bejelentette: a pénzügyi mentőcsomag teljes összege, amiről a francia kormány és a mintegy 30 bank megállapodott, az eredetileg tervezett 2,8 milliárd euróról 3,2 milliárdra nőtt. A vezérigazgató közölte továbbá, hogy szeptember 24-e helyett november 18-án tartják a részvényesek közgyűlését, ahol a szerkezetátalakítás jóváhagyása lesz a kérdés. Kron szerint ezzel évente 500 millió eurót lehet majd megtakarítani.

Ezzel egyidejűleg Kron azt is bejelentette, hogy végső szakaszához érkezett az Alstom egyik egységének az eladása az állami tulajdonban lévő Areva energiaszolgáltatónak. Az Alstom egyik legjövedelmezőbb vállalkozása, a Transmission and Distribution értékét Kron hétfőn este tartott sajtóértekezletén mintegy 900 millió euróra becsülte, az eladás lezárására valószínűleg a jövő év elején kerül sor.

A tervezett évi mintegy 500 millió euró megtakarítási program ellenére igen nehéz évek elé néz az Alstom, amelyek a vezérigazgatója arra számít, hogy a cég nettó veszteséges lesz a következő két pénzügyi évben és csak 2005-2006-ban lehet majd azt mondani, hogy normalizálódik a vállalat helyzete.

A szerkezetátalakítási terv részeként Kron nyilvánosságra hozta, hogy a cégtől 7 ezer embert elbocsátanak, ebből 5 ezret az európai egységeknél építenek le.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik