Belföld

Egyelőre nincs meg a kétharmados többség az alkotmánymódosításhoz

admin

2003. 09. 23. 15:35

Egyelőre nincs meg a szükséges kétharmados parlamenti többség az alkotmány módosításához: a kormánypártok támogatták, a Fidesz viszont elutasította a kormány előterjesztését az alaptörvény-módosítás általános vitájában, kedden az Országgyűlésben; az MDF később foglal állást a kérdésben.

Vastagh Pál (MSZP) hangsúlyozta: a kormány már kezdeményezett egyeztetést a normaszövegről az ellenzéki pártokkal, és erre a parlamenti vita során is lehetőség van. Úgy fogalmazott, a módosítás időszerű feladatokról szól: nemzetközi szerződések rendjének szabályozásáról, a jogalkotás kérdéseiről. Hangsúlyozta: a javaslat új alkotmányos garanciákat fogalmaz meg a jogalkotás tekintetében.

Kitért arra: bár megalapozottnak tartja az igazságügyi tárca álláspontját, hogy a Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntéseinek normajellegét nem lehet kétségbe vonni, jogbiztonsági szempontból vannak aggályai ezzel kapcsolatban. Megemlítette: a módosítás egybeköthető lett volna egy szélesebb körű alkotmányrevízióval, ez azonban “a Fidesz együttműködési szándékának korlátozottsága miatt” nem valósulhatott meg.

Salamon László (Fidesz) és Dávid Ibolya (MDF) az előzetes négypárti konzultációt hiányolta az alkotmánymódosítás ügyében. A nagyobbik ellenzéki párt vezérszónoka azt is kifogásolta, hogy a kormány egy csomagot terjesztett a Ház elé, szavai szerint így csökken a konszenzus kialakításának esélye. Salamon László nehezményezte, hogy az igazságügyi tárca annak ellenére az uniós csatlakozással magyarázza részben a változtatást, hogy a módosítás nem szükséges az EU-tagsághoz. Azt mondta: a kormánynak vissza kellene vonni javaslatát, hogy témák szerint tárgyalhassa meg az Országgyűlés az egyes alkotmányjogi kérdéseket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 12: Filmmaker Rory Kennedy speaks during the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' 8th annual Governors Awards at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center on November 12, 2016 in Hollywood, California.   Frederick M. Brown/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.