Belföld

Egekben a búza ára – a kenyér nem drágul

A hó elejihez hasonló újabb sütőipari áremelést idén már nem terveznek a pékek, igaz, azt nehezen is tudnák ismét elfogadtatni a kereskedőkkel - olvasható a Magyar Hírlapban.

A tavalyihoz képest 60-80 százalékkal kell többet fizetni ma a gabonaféleségekért. Az étkezési búza tőzsdei ára például 70-80 százalékkal emelkedett az idei novemberi lejáratot figyelembe véve, de a jövő évi kötések a múlt hét péntekén már átlépték a tonnánkénti negyvenezer forintot.

A takarmánybúza novemberi tőzsdei jegyzése közelít a 36 ezer forinthoz, a kukoricáé szintén.
Az értéktelenebbnek tartott takarmánybúza idén alig 10-15 százaléknyit tesz ki a 2,9 milliós össztermésből. A többi jó minőségű, és ezért meglehetősen kurrens termék lett a piacon. A szerény termés következtében meglódult árak miatt az idén már nem drágul a kenyér, a pékeke a szeptember elejeihez hasonló áremelést mégegyszer már nem tudnak ráerőltetni a kereskedőkre.

“Nincs, vagy csak elvétve akad a termelőknél már nagyobb búzatétel, az utóbbi időszak áremelkedései már a kereskedők számára termelnek profitot” – állítja Tóth István, a szövetkezeti lobbi, a MOSZ titkára. A szakember szerint nincs gond az árakkal: a piac megfizeti a terményt, a gazdáknak az aszály miatti bevételkiesését kompenzálják ezek az árak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik