Belföld

Amerikai IT céget vásárol a francia Atos

Tovább konszolidálódik az IT szolgáltatási piac, miután a párizsi székhelyű Atos Origin bejelentette, hogy 1,3 milliárd euróért megvásárolja az amerikai Schlumberger cég informatikai tanácsadó, rendszerintegrátor, hálózati és infrastruktúra szolgáltató leányvállalatát.

A készpénz-részvény ügylet a tervek szerint januárban zárul le, amennyiben a részvényesek és a versenyhatóság jóváhagyja. A vásárlás után az Atos bevétele a jelenlegi 3 milliárd euróról 5 milliárdra nő, és 50 országban 50 ezer alkalmazottat fog foglalkoztatni.

Az Atos a SchlumbergerSema megvásárlásával kívánja megerősíteni forráskihelyezési és közszolgáltató üzletágait, de továbbra is kemény harcot kell vívnia az európai piacon az IBM-mel, az EDS-szel és az egyre jobban teret foglaló HP-val. A Schlumberger Sema az energia, távközlési, a pénzügyi és a közszolgáltató szektorban kínálja informatikai szolgáltatásait. A Schlumberger azért kívánja eladni többségi részesedését a leányvállalatban, hogy saját szektorára, az olajiparra koncentrálhasson.

A cég a SchlumbergerSema vagyonából megtartja a svéd Infodata adatbázis céget, a Business Continuity szoftverkészletet, valamint az összes távközlési szektorral kapcsolatos szoftvert. De tervet készítettek már az intelligens kártya üzletág leválasztására vagy eladására is, amire egy későbbi időpontban kerülhet sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik