Belföld

Swen: két nap alatt a legveszélyesebb vírusok listáján

Biztonsági szakértők szerint a Windows rendszereket támadó Swen féreg rendkívül agresszívan terjed az internetre csatlakozó számítógépek között. A károkozó magát biztonsági frissítésnek feltüntetve próbál feljutni a számítógépekre.

A Swen és Gibe néven ismert számítógépes féreg megjelenéséről elsőként a múlt hét csütörtökön számoltak be a vírusirtó alkalmazásokat fejlesztő cégek. A vírus e-mailen, helyi hálózaton, IRC-n és a KaZaa fájlcserélőn keresztül terjeszti önmagát, s Windows 95/NT és újabb Microsoft operációs rendszereket futtató számítógépeket támad. A Swen féreg az Internet Explorer böngésző egy két éve felfedezett biztonsági rését kihasználva anélkül is képes lefuttatni magát, hogy a felhasználó megnyitná a káros kódot tartalmazó fájlt.

Lefuttatása esetén a Swen hasonló üzenetablakokat nyit meg, mint a Microsoft által kiadott biztonsági javítások, így a tapasztalatlanabb felhasználók könnyen össze is téveszthetik azokkal. Dinamikus terjedése révén a féreg egy nappal megjelenését követően a legveszélyesebb számítógépes vírusokat tartalmazó listák élére került, maga mögé utasítva olyan veszélyes férgeket, mint például a nyáron felbukkant Klez.H. Az e-mailszűrő szolgáltatást üzemeltető brit Messagelabs cég közlése szerint a Swent tartalmazó elektronikus levelekből digitális szűrőiken több példány akadt fent, mint korábban bármelyik másik számítógépes féregből.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik