Belföld

Négy napja ég a kaposvári húsüzem

A kaposvári húskombinát régi épületén az egész hétvégén égett. A tűzoltók még nem tudták megállapítani, mi okozta a tüzet a kombinát egyik legnagyobb hűtőházában, de az biztos, hogy a tűzeset előtt munkások alumínium elemeket, és a padláson vasdarabokat vágtak ki az ablaktalan épületből - írja a Népszava. Az eddig felmért kár több tízmillió forint.

A Kométa Kft. olasz tulajdonban levő húsfeldolgozójának két raktárhelyiséggel rendelkező, 2500 négyzetméteres hűtőháza még péntekre virradóra gyulladt ki.

Az egyik helyiségben a mintegy 40 tonna zsír, a másikban a tárolt szárazáru gyulladt meg; ezeket a földszinten tárolták. A negyven éves épületet belül elöntötte az égő szigetelőanyag, a bitumen és parafa füstje. Akkor nagyon veszélyesnek tűnt az eset, mert a hűtéshez használt ammónia egy része bekerült az épület légterébe, és még a csőrendszerben is több köbméter veszélyes gázzá alakulható anyagot tároltak. A kiszabadult gázt pénteken kiszivattyúzták, vasárnapra pedig az ammóniavezetéket szakaszolták, majd a folyadékot tartályokba szivattyúzták a tűzoltók.

A habbal és vízzel szakaszosan oltott és hűtött épület életveszélyes lett a tűz során, de az még nem tudható, hogy le kell-e majd bontani. A szomszédos munkásszálló lakóit még szombaton kitelepítették, de épületomlás végül nem veszélyeztette a környék lakóit.

A tűz keletkezésének az okát egyelőre nem tudták megállapítani, de az biztos, hogy a hűtőházon – amely már évek óta nem működött teljes kapacitással – karbantartási vagy bontást előkészítő munkálatokat végeztek. Alumínium elemeket és a padlásról vasdarabokat vágtak ki a munkások. Valószínűleg ide kapcsolódik, hogy a tűzoltóknak még az előtt sikerült öt gázpalackot is kihozniuk a tűzből, hogy azok felrobbantak volna.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik