Belföld

Medgyessy-interjú a Frankfurter Allgemeine Zeitungban

"Semmilyen érdekünk nem fűződik egy olyan Európához, amelyben a különböző országcsoportok különböző sebességgel haladnak" - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

Az euróhoz való különféle hozzáállás nem jelent a kormányfőnek gondot, ám a közös kül- és biztonságpolitikában közös nevezőt kell találni. Az európai tető alatt – az Irak miatti ellentétek dacára is – lehetségessé kellene válnia a közös irányvonalnak – olvasható a miniszterelnökkel folytatott beszélgetésre épülő hétfői beszámolóban.

“Nehezen tudom elképzelni, hogy egyes EU-tagországok, bár egy erős Európa szükségességéről beszélnek, ugyanakkor nem hajlandók bizonyos nemzeti hatásköröket feladni” – közölte Medgyessy Péter.

Szerinte az EU-ban a legkülönfélébb csoportosulások, együttműködési formák lesznek. “Az a fontos, hogy ezek a csoportosulások ne váljanak zártkörű rendezvényekké, senki előtt se zárják be az ajtót” – közölte, úgy vélvén, hogy ezzel is elejét lehet venni egy kétsebességű Európa kialakulásának.

Budapest mindenekelőtt “új elképzelések kezdeményezőjeként” kívánja a jövő évi belépés után felhívni magára a figyelmet. Magyarországnak nagy tapasztalata van a Balkán nyugati részén fekvő országokkal, illetve Ukrajnával kapcsolatban, ezek hasznosíthatók az Európai Unió politikájában.

Magyarország hallatni kívánja hangját az európai alkotmányról szóló vitában is. “Jó alkotmányt akarunk, ezért nem lenne szabad szerepet játszania annak, hogy meddig tartanak a viták” – közölte.

Magyarország legfőbb kívánsága a kisebbségi jogok rögzítése az alkotmányban. A politikai üzenet a fontos, az, hogy Európa elismeri az összes nemzeti és etnikai kisebbség jogait, s ezek megvalósításáért felelősnek érzi magát.

Mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyzi, Brüsszelben ez a kívánság eddig kevés megértésre talál. Európa diszkriminációellenes kötelezettségvállalása révén feleslegessé válik a kisebbségi jogok szerepeltetése az alkotmányban, mondják az EU központjában.

Az anyaországban élő 10 millió és a határokon túl kisebbségi sorban élő 3,5 millió magyar számára azonban ez több, mint szívügy. “Nekünk magyaroknak ez parancsoló szükségszerűség” – mondta Medgyessy Péter a frankfurti lap munkatársának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik