Belföld

Magyarország tavasz óta kockázatosabb

Magyarország egy hellyel visszacsúszott tavasz óta a brit Euromoney gazdasági folyóirat félévente összeállított globális országkockázati listáján, de a térségbeli EU-tagjelöltek közül továbbra is csak Szlovénia előzi meg.

A Euromoney 185 országot rangsoroló, második félévre érvényes listáján – amely a folyóirat szeptemberi kiadásában jelent meg – Magyarország a 35. helyre került a tavaszi 34. helyről. Szlovénia, amely a kelet-európai EU-csatlakozók közül a legjobb helyezést kapta, a 28. helyen van a márciusi 29. hely után. Szlovénia megelőzi az ugyancsak EU-tagságra váró Máltát és Ciprust is, amelyek a 32., illetve a 29. helyet kapták a tavaszi 32., illetve 30. helyezés után.

Magyarország után a következő térségbeli tagjelölt Csehország, amely a 37. helyről a 42. helyre csúszott vissza. Lengyelország a 41. helyről a 45-ikre, Szlovákia az 52-ikről az 56-ikra került.

A számos kritérium alapján összeállított osztályzati rendszerben a megszerezhető 100 pontból Magyarország a tavaszi 70,95 pont helyett most 68,79 pontot kapott az általános kockázati kategóriában. A fontosabb összetevők közül a politikai kockázat pontszáma 18,04-re romlott az előző 18,60 pontról; ebben a kategóriában 25 pont a legjobb osztályzat, vagyis ez jelzi a legkisebb kockázatot. E kategória nemcsak a tényleges politikai, hanem a gazdaságpolitikai és az azzal összefüggő egyéb kockázatokat is tartalmazza.

A Euromoney az átfogó gazdasági teljesítményre a 25 pontból a tavaszi 10,45 után most csak 9,60-at adott Magyarországnak, viszont a szuverén hiteltörlesztési késedelmek és átütemezések kategóriájában értelemszerűen most is megadta a lehetséges legjobb 10 pontot, mivel Magyarországnak nincsenek hátralékai és átütemezett adósságai.

A hitelminősítési kategóriában Magyarország 10-ből változatlanul 6,67 pontot kapott, ami tükrözi a magyar szuverén adósság általános A kategóriás, azaz befektetőknek ajánlott besorolását.

A magyar adósság a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings listáján az elsőrendű befektetői A sáv alján, “A mínusz”-szal szerepel, jóllehet a Fitch a tavaszi Euromoney-rangsor óta stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a magyar besorolás kilátását a makro-egyensúlytalanságok okozta aggodalmakra hivatkozva.

A Moody’s Investors Service viszont a másik két cégnél két osztattal magasabban, “A1” szinten tartja nyilván Magyarországot – a másik két intézetnél ez “A plusz”-nak felelne meg -, mert a Moody’s a közelgő EU-csatlakozásra és az euróövezeti konvergenciára hivatkozva tavaly novemberben a beladósság szintjén vonta össze az EU-tagjelölt országok addig külön nyilvántartott bel- és küladósi besorolását.

A tőkepiaci hozzáférés könnyűségét vagy nehézségét osztályzó kategóriában a Euromoney a lehetséges 5 pontból a tavaszi 4,13 után most csak 3,75-öt adott Magyarországnak.

Magyarország mindazonáltal az év elejinél jobb feltételekkel bocsátott ki szuverén eurokötvényt épp a minap. A Londonban múlt hét végén bemutatott és árazott 1 milliárd eurós, hétéves lejáratú kötvény kockázati hozamfelára 0,22 százalékpont volt az árazáskor az átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) felett, ez 0,35 százalékpontos felárnak felel meg az irányadó német Bundhoz képest. A január végén kiadott 1 milliárd eurós – igaz, tízéves futamú – adósság felára 0,27 százalékpont volt a mid-swaps fölött, azaz 0,455 százalékponttal magasabb a hasonló futamidejű német állampapír hozamánál.

Az előző, 2001-ben kibocsátott, 2011-ben lejáró egymilliárd eurós magyar eurokötvény kamata 5,626 százalékos, és a hozamfelára induláskor 0,30 százalékpont volt az irányadó eurókamatcsere-hozam fölött, illetve 0,70 százalékpont a 2012-ben lejáró, 5,0 százalékos német kormánykötvény fölött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik