Belföld

A Gazprom amerikai céggel alapítana vegyesvállalatot

Az orosz Gazprom, hétfői bejelentése szerint, azt reméli, hogy az év végéig sikerül megegyeznie egy amerikai céggel olyan vegyes vállalat létrehozásában, amely felépítené 10 milliárd dollár értékű, cseppfolyósított földgázt (LNG) előállító üzemét.

A Gazprom hosszú távú programjához keres társakat. Vannak amerikai cégek, amelyek hagyományosan nagy mennyiségű földgáz adnak el az amerikai piacon. Hosszú távú szerződésre és piacra van szükségünk, különben nem tudjuk finanszírozni a tervet – jelentette ki a Gazprom elnökhelyettese. Alekszander Rjazanov közölte: a ConocoPhillipsszel és más – meg nem nevezett – amerikai cégekkel tárgyalnak.

Washingtoni nyilatkozatok szerint az Egyesült Államok számol a kiépülő orosz LNG-iparral, hogy megfelelhessenek az amerikai földgázkereslet várt élénkülésének.

A Gazprom korábban már közölte: a ConocoPhilips felajánlotta, hogy csatlakozik a terv megvalósításához, a 10 milliárd dollár költségű LNG-üzem építéséhez Murmanszkban, ahonnan az európai és amerikai piacot vennék célba. A Gazprom jelenleg tanulmányozza a cseppfolyósított földgázfeldolgozást, mivel olcsóbb módszereket keres a hatalmas sarki gázlelőhelyek fejlesztéséhez.

A murmanszki üzem a Barents-tengeri, 3,2 ezer milliárd köbméternyi földgáztartalékkal rendelkező Stokman mező fölgázát cseppfolyósítaná. A Gazprom az orosz állami Rosnefttel együtt birtokolja a kitermelési koncessziót.

A Gazprom szerint egy LNG-üzem létrehozása sokkal olcsóbb lenne, mint többezer kilométernyi vezetéket építeni Európába a Jamal-félsziget hatalmas, de érintetlen földgázmezőiről.

A világ legnagyobb földgáztermelője Európa gázszükségletének negyedét adja. Az orosz gázóriás évente 130 milliárd köbméter földgázt szállít Európába Nyugat-Szibériából, kiterjedt vezetékhálózaton keresztül, amely még a szovjet időkben épült.
Oroszországban sohasem gyártottak cseppfolyósított földgázt, orosz területen az egyetlen előrehaladott LNG-program a Royal Dutch/Shell cégé, amely a világ legnagyobb LNG-üzemét akarja felépíteni 2006-ig Szahalin szigetén. A Gazprom tavaly maga is úgy nyilatkozott, hogy fontolgatja a programban való részvételt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik