Belföld

Citigroup-elnök a New York-i tőzsde élén

John Reed, a világ legnagyobb bankcsoportja, a Citigroup egykori főnöke lesz a lemondott Richard Grasso ideiglenes utóda a New York-i értéktőzsde élén.

A 64 éves Reed nevét hosszú banki pályafutása során soha nem övezte botrány. A Citigroup 1998-ban jött létre a Reed által vezetett Citicorp és a Sanford I. Weil vezetett Travelers Group biztosítócsoport összeolvasztásával. Reed 2000 áprilisáig állt a Citigroup élén, együtt Weillel, aki később – miután Reedet kiszorították a vezetésből – egyedül igazgatta a Citigroupot.

Reed – a tőzsde főnökeként és a NYSE igazgatótanácsának ideiglenes elnökeként – jelképes, egydolláros fizetést kap. Fő feladata lesz, hogy a New York-i értéktőzsdén reformokat vezessen be és segítse Grasso állandó utódának megtalálását.

Reedet 12 jelölt közül választották meg, elsősorban általánosan elismert függetlensége és tapasztaltsága szólt mellette. Richard Grasso, a New York-i értéktőzsde (NYSE) elnök-vezérigazgatója, a múlt szerdán mondott le, miután közel 140 millió dolláros jövedelme botrányt váltott ki az Egyesült Államokban.

Az 57 éves Grasso 36 évet töltött a tőzsdén, és 1995 óta állt a New York-i értéktőzsde élén. A múlt hónapban írta alá a szerződést megbízatása 2007 májusáig történő meghosszabbításáról, azonban ennek kapcsán a jövedelmére vonatkozó adatok közzététele általános felzúdulást váltott ki.

Az évi 139,5 millió dolláros jövedelem különböző jutalékokból, nyugdíjbiztosítási és takarékszámla-jövedelmekből és természetbeni juttatásokból állt össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik