Belföld

Nem indokolt az euróövezeti kamatcsökkentés

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsi tagja, Guy Quaden szerint jelenleg az euróövezeti kamatcsökkentésnek kevés indoka lenne, de még kevesebb érv szólna a kamatok emelése mellett.

Quaden a Financial Times németországi kiadásának nyiltakozott a kamatokról. Mint mondta, az inflációs kilátások továbbra is kedvezőek, de középtávon problémák lehetségesek: ha a gazdasági kilábalás valóban teret nyer, elemzéseinkben jobban figyelembe kell vegyük a pénzellátás tényezőjét, mivel ez lehetséges kockázat az infláció szempontjából.

Quaden szavai egybecsengnek az EKB más tisztségviselőinek legutóbbi nyilatkozataival, amelyekben a gazdasági teljesítmény javulását várják – néhányan valódi fellendülésről, mások csak lassú javulásról beszélnek – de abban egybehangzóak a vélemények, hogy a kamatszint megfelelő, a kamatok már elég alacsonyak az élénkülés elősegítéséhez.

Jelenleg történelmi mélyponton, 2,0 százalékon áll az irányadó kamat az euróövezetben. Az Európai Központi Bank legutóbb szeptember 4-én hagyta változatlanul irányadó refinanszírozási kamatminimumát. Utoljára június 5-én csökkentette a bank a kamatminimumot, fél százalékponttal, a 2,0 százalékos történelmi mélypontra.

Az EKB legközelebb október 2-án, csütörtökön hoz kamatdöntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik