Belföld

Fidesz: vizsgálóbizottság márpedig kell!

A Fidesz ragaszkodik ahhoz, hogy a brókerügyben a frakció által javasolt vizsgálóbizottság álljon fel a parlamentben - mondta Répássy Róbert.

A szocialisták szeptember közepén a Fidesz javaslatához módosító csomagot nyújtottak be, amelyben meg kívánják változtatni a vizsgálóbizottság feladatát oly módon, hogy az MSZP kérdéseinek vizsgálata előzze meg a Fidesz kérdéseinek vizsgálatát, a testület megbízatása csak hat hónapig tartson, a bizottság elnöke pedig ellenzéki helyett kormánypárti legyen – sorolta kifogásait az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

A fideszes politikus véleménye szerint a módosító javaslatok házszabályellenesek. Utalt arra, hogy a házszabály szerint módosító javaslat nem irányulhat a bizottság felállítására vonatkozó eredeti indítványban meghatározott feladatkör megváltoztatására.

Elmondta, hogy az ügyrendi bizottság hétfőn foglalkozik a kérdéssel. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a bizottság szocialista elnökének nevéhez fűződik az MSZP által megfogalmazott kérdések egy része.

Répássy Róbert úgy vélte, hogy “a milliárdos sikkasztással vádolt bankok volt vezetőinek részvételével működő szocialista kormány” minimális parlamenti erőfölényével visszaélve “el akarja szabotálni” felelősségének kivizsgálását.

“Felelősségének vállalása helyett a kormány az ellenzéket, a nemzeti bank elnökét, a bankfelügyelet elnökét és a legfőbb ügyészt akarja a vizsgáló bizottság elé idézni” – tette hozzá.

Répássy Róbert megfogalmazása szerint az az indítvány, hogy a vizsgálóbizottságnak kormánypárti elnöke legyen, olyan, mint ha a sikkasztási és pénzmosási ügy nyomozásának vezetésével Kulcsár Attilát bíznák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik