Belföld

37 millió eurós fejlesztés Szegeden

Az ISPA által támogatott, csaknem 37 millió euró költségű szennyvízcsatorna-fejlesztésre vonatkozó építési szerződést írt alá Szeged polgármestere és a kivitelező konzorcium képviselője a környezetvédelmi és vízügyi miniszter jelenlétében a csongrádi megyeszékhelyen pénteken.

Persányi Miklós az ünnepségen elmondta: míg 2000-től évente mintegy 42 millió euró állt az ország rendelkezésére ISPA-támogatásokból települési hulladékkezelési környezetvédelmi célokra, addig az uniós csatlakozás után a kohéziós alapból érkező támogatás meghaladja az évi 110 millió eurót.

Kiemelte: 50-55 százalékos támogatást kaphatnak uniós forrásokból a környezetjavítással összefüggő önkormányzati programok, az önerő mindössze 10-15 százalékos, a fennmaradó összeget állami költségvetésből biztosítja az ország.

“Korszakos jelentőségű problémákat lehet most megoldani külső segítséggel” – mutatott rá. A miniszter tájékoztatása szerint a teljes szegedi program – amely a város és kistérsége szennyvízkezelési rendszerének és csatornahálózatának fejlesztését tartalmazza – több mint 92 millió euró költségű, amihez 33 millió euró támogatást nyújt az Európai Unió.

Botka László polgármester elmondta: a hat fő részből álló projekt első ütemének indítása kezdődhet meg az aláírt szerződés értelmében. Közlése szerint a következő 36 hónap alatt megépül 253 kilométer csatorna és 11 ezer ingatlant kötnek rá a szennyvízhálózatra.

„A projekt további öt részében is komoly előrelépést sikerült elérnünk, még az idén sor kerül újabb tenderek kiírására” – közölte. Zsigmondi András, a kivitelező Culvert 2003 Consortium vezérigazgató-helyettese elmondta: helyi alvállalkozókat is be kívánnak vonni a munkába.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik