Belföld

A feltörekvő piacok közül Magyarország a harmadik

Észtország kínálja a következő öt évben is a legjobb üzleti környezetet a befektetőknek a tágabb értelemben vett kelet-európai feltörekvő térségen belül - áll a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) csütörtökön kiadott jelentésében. Magyarország a harmadik helyre került a 27 országot felsoroló listán az előző felmérésben kapott második helyezésről.

A vezető londoni gazdaságelemző ház által az átalakuló gazdaságokról kiadott átfogó felmérés szerint a 2003-2007 közötti időszakban az országot erőteljes makrogazdaság-politika, átlátható adórendszer, hatékony törvényi háttér, és rendkívül nyitott külső befektetői és külkereskedelmi szabályozó rendszer fogja jellemezni.

Észtország a megszerezhető 10 pontból a 70 különböző kritérium alapján 7,57-et kapott, 0,69 ponttal többet, mint az 1998-2002 közötti időre szóló előző listán, amelyet szintén ez az ország vezetett.

Magyarország az újonnan kiadott üzleti környezeti előretekintésben helyet cserélt Csehországgal, vagyis a második helyről a harmadikra csúszott vissza. A következő öt évre várható magyar üzleti környezetre az EIU 7,19 pontot adott, 0,44 ponttal többet, mint az előző listán, de Csehország pontszáma 0,76-tal nőtt, 7,33 pontra.

A listán Szlovénia a negyedik, Lengyelország az ötödik, Szlovákia a nyolcadik, Oroszország a 11., Románia a 12. helyet kapta. Oroszország négy, Románia két hellyel került feljebb az előző öt évre szóló listához képest.

A legnagyobb előrelépést azonban Szerbia-Montenegró produkálta, amely a korábbi 25. helyről a 14-ikre került, pontszámát 2,27-tel 5,49-re növelve. Az új lista utolsó helyén változatlanul Türkmenisztán áll, 3,46 ponttal.

Az EIU kommentárja szerint a térség egészének átlagos pontszámában (5,68) mutatkozó 16 százalékos, 0,8 pontos javulás azt a várakozást tükrözi, hogy a feltörekvő piaci Európában folytatódni fognak a reformok.

Az “Átalakuló gazdaságok” címmel kiadott EIU-jelentés külön foglalkozik a Kelet-Európában középtávon várható működőtőke-befektetésekkel. A cég előrejelzése szerint az idén a tavalyi 34 milliárd dollárhoz hasonló, esetleg annál valamivel nagyobb nettó beáramlás várható a tágabb térségben, és a 2003-2007 közötti időszakban folytatódik az élénk beáramlás, de a hagyományos felvevő országok részaránya a jövőre esedékes EU-csatlakozás ellenére is csökkenni fog.

Az EIU becslése szerint 2003 első felében a Balkánt és a FÁK-országokat is tartalmazó kelet-európai gazdasági térségbe nettó 13,83 milliárd dollárnyi működőtőke-befektetés érkezett a tavalyi azonos időszakban mért 15,49 milliárd dollár után.

Az idei első félévi listán egyedül Magyarország mutat nettó kiáramlást, mínusz 351 millió dollárral. Ez azonban az EIU szerint valamelyest torz képet mutathat, mert a hivatalos magyar adatok nem tartalmazzák a befektetők által visszaforgatott hasznot, jóllehet ez becslések szerint változatlanul jelentős összeget tesz ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik