Belföld

Elemzők szerint reális a 3,8 százalékos deficitcél

A jövő évi áfa-, adó- és járulékváltozások, valamint a bejelentett takarékossági intézkedések mellett a megkérdezett elemzők reális célnak tartják az államháztartás GDP-arányos hiányának 3,8 százalékra való csökkentését , és úgy vélik: az áfa-kulcsok változása 1,5-1,7 százalékponttal emeli az inflációt jövőre.

Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője az államháztartás szempontjából pozitívan értékelte a szerdán bejelentett létszámleépítést és megtakarítást. Hozzátette: a kormány által elfogadott módosítások az államháztartás bevételi és kiadási oldalát úgy rendezik át, hogy a hiány a GDP százalékában jelentősen csökkenhet jövőre.

Az elemző szerint amennyiben a kiigazítás sikeres lesz, elérhetőnek tűnik a 3,8 százalék körüli hiány. Hozzátette: ha a deficit 4-4,2 százalék lesz, az is jelentős csökkenés az ideihez képest. Nyeste Orsolya szerint a bejelentett áfakulcs-változások és átsorolások az inflációt másfél százalékponttal emelik jövőre. “Éves átlagban 6-6,5 százalékos fogyasztóiár-emelkedéssel számolunk 2004-ben” – mondta.

Imrek Viktor, az OTP Bank Rt. elemzője szerint 1,7 százalékra tehető az áfa-változások inflációt növelő hatása. “Azoknál a termékeknél és szolgáltatásoknál, amelyek áfa-kulcsa 12 százalékról 25 százalékra nő, 11,6 százalékkal emelkedhet a fogyasztói ár, a piaci verseny erősségétől és a kereslet rugalmasságától függően” – mondta. Példaként a fogyasztói kosárban 3 százalékos súllyal szereplő villamos energiát említette, amelynek áfa-emelkedése gyakorlatilag egy az egyben megjelenik majd a fogyasztói árban, hiszen a kereslet rugalmatlan, és a verseny nem jellemző.

Ugyanakkor az élelmiszerek esetében a 12 százalékról 15 százalékra történő áfa-növekedés az erős verseny miatt csak gyengébb mértékben és időben is várhatóan később jelentkezik a fogyasztói árakban.

“A közlekedés végül nem került a 25 százalékos áfa-kulcs alá, ezért az áfa-változások inflációnövelő hatásának prognózisát 20 bázisponttal 1,7 százalékpontra csökkentettük” – tette hozzá. Imrek Viktor szerint jövőre az átlagos infláció 7,5 százalék lehet, úgy, hogy az év elején megközelíti a 8 százalékot, majd decemberre 6,7 százalékra mérséklődik. Hozzátette: a jövő évi áfa-változások növelhetik az inflációs várakozásokat 2005-re is, de megfelelő kommunikációval az intézkedéseknek csak egyszeri inflációnövelő hatása lesz.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik