Belföld

A Bayernek kedvezett a bíróság Lipobay-ítélete

Közel 6 százalékkal emelkedett a német Bayer gyógyszergyár részvényeinek árfolyama csütörtökön arra a hírre, hogy egy amerikai szövetségi bíróság elutasította, hogy a cég Baycol (Lipobay) nevű gyógyszere, illetve az azzal kapcsolatos halálesetek ügyében indított kereseteket mintaperként kezeljék.

Ha a bíróság elfogadta volna, hogy egységesen kezeljék ezeket az ügyeket, az módot adott volna a károsultaknak, illetve az áldozatok hozzátartozóinak, hogy a további perekben csupán a gyógyszer szedését igazolják, gyógyszer és a káreset közti közvetlen összefüggést már ne kelljen külön bizonyítaniuk. A károsultak izomgyengeség, veseelégtelenség és egyéb belső károsodások közös kórképére hivatkozva kérték keresetük mintaperként történő elismerését.

A gyógyszergyár természetesen maga is ellenezte, hogy a bíróság felhatalmazást adjon a Baycol-esetek egységes kezelésére, azzal érvelve, hogy a panaszok túl sok különböző és egyéni elemet tartalmaznak.

A Bayer 2001-ben vonta ki a Baycolt a piacról, miután a koleszterincsökkentőről bebizonyosodott, hogy mellékhatásai akár halálhoz is vezethetnek. Összesen mintegy száz halálesetet hoztak összefüggésbe a szer szedésével.

A Bayer elleni perek száma – a bíróságon kívüli megegyezések ellenére – tovább növekedett: jelenleg 11 200 kereset van érvényben a cég ellen, ezerrel több mint augusztusban. A peren kívüli egyezségek száma szeptemberig 1342 volt, a konszern eddig 425 millió euró kártérítést fizetett ki.

A Bayer részvényei csütörtökön dél körül 20,90 eurón álltak a frankfurti értéktőzsdén, 5,82 százalékkal emelkedve a szerdai 19,75 eurós záráshoz képest. A részvények idei csúcsa 38,75 euró, mélypontja 20,52 euró volt, az év eleje óta 41,46 százalékot vesztettek.


Ajánlott videó