Belföld

Az IMF felfelé módosította a horvát gazdaság növekedési prognózisát

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) horvátországi küldöttsége szerdán felfelé módosította az idei horvát GDP-növekedés előrejelzését, de rontott a folyómérleghiány kilátásán.

Kéthetes látogatása végén a küldöttség vezetője úgy
nyilatkozott: a hazai össztermék növekedésére vonatkozó IMF
előrejelzést 4,7 százalékra felfelé módosítják a korábbi 4,2
százalékról, és közel azonos szintet várnak jövőre is. Hans Flickenschild elmondta: a felfelé módosítást a legutóbbi
erős ipari termelési és kiskereskedelmi adatok ösztönözték, együtt a várt jó idegenforgalmi szezon eredményeivel.


Az IMF-küldöttség ezzel egyidejűleg megemelte folyómérleghiány-előrejelzését 2003-ra, a GDP 6 százalékára. Májusban még 5,5 százalékot jósolt. Horvátország folyómérleg hiánya tavaly év végén 7,2 százalék volt. A 6 százalék a jelenlegi, mintegy 8 százalékhoz képest így is javulást jelent, de ez – az IMF-küldöttség szerint – az év második felében javulást követelne meg a külső fizetésekben.


A küldöttség vezetője szerint sok múlik a harmadik negyed eredményén, amely hagyományosan nagy többletet mutat az
idegenforgalmi idény sikerétől függően. Flickenschild méltatta a központi bank erőfeszítéseit az adósságállomány növekedésének letörésére és arra, hogy a folyómérleghiányt szigorúbb pénzügypolitikai eszközökkel féken tartsa.


A horvát küladósságról szólva elmondta: az IMF azt várja, hogy
az adósságállomány az év végére a GDP 68 százalékára csökken, ahol 2002 végén állt. Horvátország küladóssága augusztusban rekord 19,2 milliárd dollárra nőtt a tavaly decemberi 15,5 millió után. A horvát központi bank szerint az év végére 20,8 milliárd dollárra, a GDP 74 százalékára nőhet. Flickenschild egyúttal reményét fejezte ki, hogy a horvát
kormánynak sikerül elérnie idei célját, a GDP 4,6 százalékát kitevő államháztartási hiányt, amint azt az IMF-fel februárban aláírt, 146 millió dolláros készenléti hitel-megállapodás első áttekintésekor tervezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik