Belföld

Brau-ügy – a Fidesz kiáll a sörrészvényesek mellett

A Fidesz szerint a Heineken hátrányosan akarja megkülönböztetni a magyar Brau-részvényeseket, ezért a kormánynak tárgyalnia kellene a holland multival. A FigyelőNet által megkérdezett elemzők szerint a javaslat meglepő és kissé alaptalan, tekintve, hogy az ajánlat teljesen törvényes.

Ismeretes, hogy a holland Heineken – leányvállalatán az Amstel Sörgyárak Rt.-n keresztül – szeptember 8-án nyilvános vételi ajánlatot tett a Brau Union Hungária Rt. Részvényeire. Az Amstel Rt. a Brau törzsrészvényeiért 12 273 forintot, az elsőbbségi részvényekért 12 806 forintot ajánlott. Az ár megegyezett a Brau elsőbbségi részvényeinek 180 napos tőzsdei átlagárával, 35 százalékkal alulmúlta azonban a papírok utolsó záróárát.

A FigyelőNet által megkérdezett tőzsdei elemzők szerint az ajánlati ár teljesen törvényes, és előre kiszámítható volt, legfeljebb néhány spekuláns bízott ennél magasabb prémiumban.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 15 napja van az ajánlat jóváhagyására, ez a határidő azonban meghosszabbodhat egyszer 5 nappal, ha a PSZÁF hiánypótlást rendel el az ajánlathoz. A felügyelet jóváhagyó határozata egyelőre nem jelent meg, információni szerint még tart az ajánlat elbírálása.

Fidesz: megalázó az ajánlat

A Brau-részvényeseknek tett vételi ajánlat árfolyama mintha azt tükrözné, hogy az osztrák kisrészvényesek többet érnek magyar társaiknál – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője tegnap lapunknak. Mint kifejtette, a Heineken-csoport által a magyar Brau kisebbségi részvényeseinek tett nyilvános ajánlat több szempontból is megütköztető, s megalázó a magyar részvényesek számára.


A képviselő szerint felmerül a kérdés, hogy a kormány be kíván-e avatkozni a magyar kisbefektetők védelmében. Szijjártó kéri a kormányt, hogy tegyen lépéseket a magyar kisrészvényesek érdekében, s akár kezdeményezzen tárgyalásokat a Heinekennel is egy korrektebb ajánlatért.

A honatya szerint a korábban 18-20 ezer forint körül forgó Brau Union Hungária-részvényekre az Amstel Sörgyár Rt. ajánlatával kapcsolatban több probléma is felmerül. A legfontosabb, hogy az Amstel bejelentése szerint már 92,3 százalékos befolyással rendelkezik a Brau Union Hungária Rt.-ben, holott szakértők szerint már a 33 százalék feletti befolyás megszerzéséhez is előbb a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által jóváhagyott nyilvános vételi ajánlatot kellett volna tenni.

Bár az ajánlati árfolyam törvényes is lehet – teszi hozzá a képviselő -, az osztrák BBAG és Brau Union AG részvényeseinek kínált jóval magasabb árfolyam arra utal, hogy Magyarország EU-csatlakozása előtt a holland multi hátrányosan akarja megkülönböztetni a magyar részvényeseket, s ez etikátlan.

Ráadásul az elmúlt fél évben a magyar Brautól nyerte az osztrák sörcsoport profitjának 35 százalékát, s ennek fényében is érthetetlen az, hogy a holland multi a részvények valódi értékének töredékén tett ajánlatot, s próbálja kiszorítani a kisrészvényeseket – hangsúlyozta Szíjjártó.

A Brau szerint korrekt az ajánlat

László Attila, a Brau Union Hungária Sörgyár Rt. vezérigazgató-helyettese szerint korrekt ár az Amstel Sörgyár Rt. által a Brau-részvényekre tett vételi ajánlat.

László Attila az MTI érdeklődésére arra reagált, hogy Szijjártó Péter fideszes parlamenti képviselő napirend utáni felszólalásában az Országgyűlés hétfői ülésén, és keddi
sajtótájékoztatóján a Brau Union Hungária sörgyár részvényeire tett nyilvános vételi ajánlat alacsony árfolyamát kifogásolta.

A Brau Union Rt. vezérigazgató-helyettese rámutatott: a vételi ajánlat háromszor akkora, mint a vételi bejelentést megelőző hat hónapot megelőző hónapokban a Budapesti Értéktőzsdén a Brau Union részvényeinek átlagára.

László Attila közölte: a magyarországi Brau Unionra tett vételi ajánlatot megelőzően az Amstel Sörgyár Rt. és a Brau Beteiligung Union AG (BBAG) megállapodott, hogy az Amstel megvásárolja az osztrák anyavállalattól a Brau Union Hungária Sörgyár Rt.-ben meglévő 85 százalékos részesedését, így erre a részvénycsomagra, illetve a dolgozói részvényekre nem vonatkozik a nyilvános vételi ajánlat.

A 85 százalékos részvénycsomag 93,2 százalékos szavazati arányt képvisel a Brau Union Hungária Rt.-ben. A vezérigazgató-helyettes hozzátette: a május 2-án bejelentett Heineken-BBB AG fúzió megvalósításához az érdekelt európai tagországok és az EU versenyhivatalának jóváhagyása is szükséges. Ezt Lengyelország és Szlovákia kivételével már megkapták, ám amíg e két ország versenyhatósága nem bólint rá, addig nem léphet életbe a fúzió teljes körűen.

Kiemelte: bár mindkét fél számára a költségcsökkentés és a várható profitemelkedés miatt sürgető lenne a vételi ajánlat hatályba lépése, ám a lengyel és szlovák versenyhivatali jóváhagyás nélkül ez nem kivihető. Ezért határoztak úgy az érdekelt cégek, hogy közbülső megoldásként Magyarországon az Amstel Sörgyár Rt. tegyen vételi ajánlatot a Brau Union Hungária Sörgyár Rt. 6,8 százalék szavazati arányt képviselő kisrészvényesi csomagjának megvásárlására, ami a tulajdonosi arányt tekintve 15 százalékot tesz ki.

Megnyugodott az árfolyam

Az ajánlat nyilvánosságra hozatalának napján a korábban 19 ezer forint felett gazdát cserélő Brau-részvények árfolyama több mint 6 ezer forinttal zuhant. Az azóta eltelt napokban az árfolyam megnyugodott, és a 13-14 ezer forintos tartományban stabilizálódni látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik