Belföld

Párizsból Londonba 20 perccel hamarabb

admin

2003. 09. 16. 17:00

Kedd délután átadták a Londont Párizzsal, illetve Brüsszellel összekötő, a La Manche-csatorna alatt áthaladó vasútvonal első, nagy-britanniai szupergyors szakaszát, amely húsz perccel fogja csökkenteni a három főváros közötti menetidőt.

A vonalon közlekedő Eurostar szuperexpresszek eddig csak a
franciaországi, illetve a belgiumi szakaszon használhatták ki 300 kilométeres utazósebességüket, mert a Londontól az alagútig tartó mintegy 110 kilométeren a már meglévő hagyományos sínhálózatot kellett használniuk. A vasúti összeköttetés 1994-es megnyitása óta elkészült első nagy-britanniai gyors szakasz egyelőre 74 kilométeres, és a Csatorna-alagút Kent grófságbeli, Folkestone-hoz közeli kijáratától egy Fawkham Junction nevű, Londontól nem messze lévő állomásig húzódik. Már ezzel is azonban húsz perccel csökken az utazási idő: Londonból Párizsba 2 óra 35 perc, Londonból Brüsszelbe 2 óra 20 perc
alatt el lehet jutni.


Az új szakasz 1,9 milliárd fontba került; a London központjáig hátralévő sínpár megépítése további 3,3 milliárd fontot fog
felemészteni, és 2007-re készül el. Akkor a London-Párizs vonatút 2 óra 15 perc lesz, Brüsszelbe 2 óra alatt el lehet majd jutni a Eurostar szerelvényekkel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.