Belföld

Elbocsátási hullám a Dunántúlon

Mind több dolgozót fenyeget az elbocsátás réme, egyes régiókban kiugróan sok cég kényszerül gyárbezárásra - írja a Népszabadság.

Míg korábban Észak-Magyarország, különösen Borsod megye küzdött a súlyos munkanélküliséggel, a csoportos létszámcsökkentési, elbocsátási hullám elérte az ország nyugati területét is. Vas megyében a könnyűipar került válsághelyzetbe, hiszen olyan ágazatokban szűnt meg a termelés, mint a ruha- és cipőgyártás. Székesfehérváron az IBM üzembezárása indította el a lavinát.

A foglalkoztatáspolitikai miniszter azt mondja: a versenyhelyzet kiéleződése az oka, hogy a munkahelyteremtéssel párhuzamosan felgyorsult a munkahelyek megszűnése is.

Burány Sándor szerint a gyárbezárásokról, létszámcsökkentésről szóló bejelentések többsége nem vezet a munkanélküliek táborának növekedéséhez, munkahelymegtartó és -teremtő támogatással, átképző programokkal oldhatók a regionálisan jelentkező feszültségek. Az viszont gond, hogy a munkavállalók többsége nem elég mobil, nem szívesen jelentkezik az ország más részén kínált munkára, ráadásul ezt az otthonteremtés nehézkessége is gátolja.

A szakminiszter mindazonáltal optimista, szerinte bár a kormányváltás óta kilencvenezer munkahely megszűnt, de 180-190 ezer új álláshely létesült, s csaknem százezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik