Belföld

150 millió eurót fektet be Észak-Magyarországon a Bosch-csoport

A Magyarországon 1992-ban megtelepedett német Bosch-csoport 2006-ig 150 millió eurót fektet be termelő egységeinek bővítésére Észak-Magyarország három városában, Miskolcon, Egerben és Hatvanban.

A keretszerződést Csillag István gazdasági és
közlekedési miniszter írta alá Gotthard Romberggel, a Robert Bosch GmbH ügyvezető igazgatójával Miskolcon a három város polgármestere és a sajtó jelenlétében kedden. A Bosch az új, korszerű technológiát képviselő gyárak megépítésével és a további fejlesztésekkel megduplázza – 4000-re növeli – 2006-végéig az üzemeiben foglalkoztatottak számát.


A szerződés értelmében a kormány és az érintett önkormányzatok a fejlesztésekhez szükséges telephelyek rendelkezésre bocsátásával, a szükséges infrastruktúra kiépítésével és a munkaerő-piaci alapból a dolgozók képzéséhez, átképzéséhez járulnak hozzá. Csillag István az aláírást követő sajtótájékoztatón örömtelinek nevezte, hogy a másfél évtizede sok gonddal, főként munkanélküliséggel küzdő térségben a beruházás következtében emelkedik a foglalkoztatottak száma.


“Ebben a régióban igen sok a tehetséges, jól képzett szakember, a kérdés csak az volt, hogy a befektetésekhez elér-e még időben a legfontosabb kellék, a közlekedési infrastruktúra, az autópálya” – mondta Csillag István. Hozzátette: mivel a kormány a közlekedés fejlesztését prioritásként kezeli, a M3-as és M30-as megépítésével megérkezett a legnagyobb befektető is, utat nyitva új, modern beruházásoknak és ezzel egy időben az idegenforgalomnak is, hiszen szintén stratégiai kérdés az országrész idegenforgalmi gazdagítása. Kiemelte: a Robert Bosch cég ide telepedésében döntő szerepe volt a gyors európai elérhetőségnek, a térség ipari múltjának, a képzett szakembereknek, a jól szervezett és támogatott oktatásnak,
szakképzésnek és a Miskolci Egyetem kínálta tudományos-fejlesztési háttérnek.


Gotthard Romberg elmondta: Miskolcon már épül és rövidesen termelésbe áll az elektromos kéziszerszám gyár, mellette azonos nagyságrendű csarnokot építenek 62 millió eurós költséggel, amelyben indítómotorokat, azokhoz szükséges reléket és hajtóműveket fognak gyártani 780 dolgozóval. Hatvanban a Bosch 1999-ben kezdte meg gépjármű-technológiai egységek gyártását, itt újabb 985 munkahelyet létesítenek 72 millió
eurós beruházással. Egerben a Bosc Rextroth 16 millió euróért építi ki a pneumatikai részegységek gyártását szolgáló üzemét, ahol további 275 munkahelyet teremt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik