Belföld

EIU: a kormány deficitcsökkentésére kicsi az esély

Jövőre gyorsul a magyar gazdaság növekedési üteme, de csekély az esélye a központi deficiteknek a kormány által tervezett mértékű csökkentésére - áll az Economist Intelligence Unit (EIU) legújabb országjelentésében.

A vezető londoni gazdaságelemző ház szerint a magyar gazdaság összkibocsátásának értéke az idén 3,0 százalékkal nőhet a tavalyi 3,3, illetve a 2001-es 3,8 százalék után, de jövőre már 3,4 százalékos GDP-bővülés várható.

A magyar növekedés életbevágó külső tényezői mindazonáltal nagyon rosszak: a legtöbb nagy EU-gazdaság a recesszió szélén egyensúlyoz, vagy már recesszióban is van. Magyarország számára a legaggasztóbb az, hogy az unión belüli legfőbb piacai közül Németország és Olaszország már egyértelműen recesszióban van, és a következő néhány évre sem várható növekedési ütemük lényeges gyorsulása.

Az EIU szerint az EU egésze is az idén legfeljebb 0,7 százalékos GDP-növekedést fog produkálni, és 2004-ben sem várható 1,8 százaléknál nagyobb ütemű teljesítmény-bővülés.

A világgazdaság egészében a londoni elemzők 2003-ra 2,9, jövőre 3,7 százalékos növekedést várnak, de megjegyezték, hogy ezt az előrejelzést két veszély is fenyegeti: ha a lassan magához térő amerikai belső kereslet ismét stagnálni fog, vagy esetleg csökken, illetve ha összeomlik a dollár euróárfolyama. Jóllehet az amerikai költségvetési fegyelem lanyhulása és a csökkenő olajárak erősíthetik az amerikai fogyasztói kedvet, a zuhanó kamatok és az Egyesült Államok változatlanul hatalmas fizetési deficitje alááshatja a dollár külső értékét – áll az EIU jelentésében.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásairól a londoni cég azt írta, hogy a folyómérleg-hiány az idén valószínűleg az éves GDP-érték 5,9 százalékára duzzad a tavalyi 4,0 százalékról, és még jövőre is 5,6 százalék lesz. A jelentés szerint ennek fő oka az “exportszektor folyamatos kínlódása”, ami nem fog szűnni mindaddig, amíg az EU-ban be nem indul a fellendülés.

Mindemellett a romló versenyképesség is akadályozza az olyan élvonalbeli exportágazatok piaci térnyerését, mint az elektronika és a szoftvergyártás – áll a jelentésben.

A működőtőke-beáramlás változatlanul gyenge lesz, legalábbis az 1998-2001-es időszakhoz képest, vagyis a hiányokat elsősorban új adóssággal kell majd fedezni, de az adósságszolgálatban az EIU szerint nem várhatók nehézségek.

Az államháztartási hiány csökkentésére kidolgozott hivatalos tervekről az Economist Intelligence Unit elemzői úgy vélekednek, hogy a menetrendben “van egy-két hiányosság, kezdve mindjárt 2003-mal”, amikor a központi deficit várhatóan 5,5 százalék felett lesz. Mindemellett – annak ismeretében, hogy Magyarországon hagyománya van a választási osztogatásnak – meglehetősen távolinak tűnik annak az esélye is, hogy 2006-ra – éppen a következő választások évére – sikerülne a maastrichti eurókövetelményekben megszabott 3 százalék alá csökkenteni a hiányt, ahogy az a tervekben szerepel – áll az EIU új jelentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik