Belföld

Adósságcsapda fenyegeti Horvátországot

admin

2003. 09. 15. 16:34

A Világbank és az Európai Unió ugyan elégedettségét fejezte ki hétfőn Horvátország gazdasági teljesítményével kapcsolatban, de a költségvetési deficit csökkentését sürgették, mert a hiány és a nagy külföldi adósság fenyegetést jelentenek a horvát gazdaságra.

A Világbank most tett közzé első ízben Horvátországról
országjelentést, dicséretesnek tartva az ország GDP-jének tavalyi 5,2 százalékos növekedését. Úgy látja, hogy lényegében most tudott gazdasága arra a szintre emelkedni, ahol a balkáni háborús éveket megelőzően volt, “makrogazdasági sérülékenysége” azonban változatlanul fennáll.


Az ország nem sokat ért el a költségvetés deficitjének csökkentése terén – állapítja meg a Világbank – többet kell tennie a külföldi tőke becsalogatására. Gond, hogy az állami cégek több mint fele veszteségesen dolgozik, s a külföldi adósság is elszaladhat. Ez – horvát jegybanki számítások szerint – a most 20,8 milliárd dollárnyi, a GDP háromnegyedével ér fel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.