Belföld

Csehországban újabb deflációra utaló jelek mutatkoznak

Csehországban augusztusban átlagosan 0,1 százalékkal nőttek a termelői árak júliushoz képest, és 0,4 százalékkal elmaradtak a tavaly augusztusitól - jelentették a cseh statisztikai hivatalban pénteken. Az elemzők 0,2 százalékos havi drágulást és 0,3 százalékos tizenkét havi olcsóbbodást vártak a termelői árakban.

Augusztusban a fogyasztói árak szintjén is folytatódott a júliusban visszatért defláció. Augusztusban átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Csehországban, és 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly augusztusban. A cseh jegybank korábban az infláció fokozatos növekedését jósolta az év hátralévő részére.

A fogyasztóiár-infláció júliusban 0,1 százalékos volt, de az egy évvel azelőttihez képest 0,1 százalékos árcsökkenés mutatkozott. Júniusban 0,3 százalékos volt az infláció az egy évvel azelőttihez képest, a májusi nulla százalék után. A defláció májusban szűnt meg – a jelek szerint átmenetileg – Csehországban, idén addig minden hónapban csökkentek a fogyasztói árak tizenkét havi összehasonlításban. Áprilisban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, a januárban, februárban és márciusban rendre 0,4 százalékos tizenkét havi csökkenés után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik