Belföld

Tiltakoznak a kábelcégek a RTL-közeli román cég gyakorlata miatt

Hazai kábeltévés szakmai szervezetek meglepődéssel értesültek arról, hogy szeptember közepétől új kábeltelevíziós műsorcsatornákat kíván indítani a Magyar RTL Televízió Rt.-ben hatszázalékos részesedéssel rendelkező IKO Production Kft. romániai testvérvállalata. A szövetség szerint a cég gyakorlata nemcsak sérti a piaci etikát, de eljárásuk jogszabályba is ütközik.

Két hazai, több mint 440 kábeltelevíziós szolgáltatót képviselő szakmai szervezet (a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, valamint a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség) csütörtökön kiadott nyilatkozatban közölte: meglepődéssel értesült tagjai jelzéséből, majd ezt követően a Minimax Rt. értesítéséből, valamint az óriásplakátokról, az írott és elektronikus sajtóból arról, hogy 2003. szeptember 15-től m+ és f+ néven új, kábeltelevízión elérhető műsorcsatornákat kíván indítani az IKO Romania S.R.L.

A két szakmai szervezet szerint a műsort értékesítő szervezet a kábeltelevíziós szövetségeket megkerülve, közvetlenül a kábelszolgáltatókat értesítette az új műsor lehetőségéről, akként, hogy az „ilyenkor szokásos szerződési feltételeket a kábelszövetséggel kívánják véglegesíteni.”

A műsor programja ugyanakkor szerepel a különböző műsorújságokban, ami a cégek képviselete szerint azt a látszatot kelti, mintha ténylegesen és szabályosan kerülhetne sor annak terjesztésére. Ezzel szemben a tény az – állítja az MKSz és az MKHSz, hogy a médiatörvény előírásai alapján a kábeltelevíziós szolgáltató csak olyan műsort továbbíthat a hálózatán, amelyre szerződést kötött a műsorszolgáltatóval, továbbá 30 nappal korábban a műsor elosztását az Országos Rádió és Televízió Testülethez bejelentette, és a médiahatóság nem emelt ellene kifogást.

Ezen kötelezettségek elmulasztása esetén az ORTT nemcsak bírságolhatja a kábelszolgáltatót, hanem a tevékenység megszüntetésére kötelezheti, továbbá a részére adott pályázati támogatásokat is visszavonhatja – érvelnek a kábelszervezetek, miért nem vállalják a műsorok közlését.

Mindezen feltételeket ismerve a két kábelszövetség tagjai nem vállalják az illegális tevékenységet – áll a közleményben. Véleményük szerint így megtévesztő a műsor reklámja is, mely az előfizetőket arra biztatja, hogy keressék azokat a kábelszolgáltatóknál.

A két szervezet hozzáteszi ugyanakkor, hogy az IKO Romania S.R.L. együttműködése a kábelrendszerek egy részén jelenlevő Minimax programmal műszakilag lehetőséget teremt arra, hogy a hálózatokra – a kábelcégek akaratán kívül – új műsor kerüljön fel, így ők olyan műszaki megoldás kialakításával kénytelenek védekezni, melyek meggátolják a kéretlen és nem tisztázott feltételrendszerű műsor megjelenését.

A hazai kábeltelevíziós szakmai szövetségek közösen tiltakoznak a szakmai gyakorlattal ellentétes, a piaci etikát sértő és alapvetően jogszabályba ütköző eljárás miatt, mivel az előfizetők és a kábelszolgáltatók érdekét egyaránt sértő inkorrekt és erőszakos eljárás nem fogadható el, az nem válhat gyakorlattá – fejeződik be a többszáz céget képviselő szövetségek nyilatkozata.

A két tévét a magyarországi IKO Production Kft. romániai testvérvállalata működteti. Az IKO az RTL Klub legnagyobb beszállítója. Az IKO-nak és az RTL-nek közös tulajdonosa is van. Emiatt már a médiahatóság is vizsgálódik, ám mint azt több lap megírta, hiába az erős gyanú a szerződés szándékos kijátszására, az ORTT-nél kétségesnek látják, hogy jogilag fogást lehet találni a gyakorlaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik