Belföld

Szeptember 11. – fenyegetés a második évfordulón

A világ minden táján megemlékezésekkel gyászolják a két évvel ezelőtti események áldozatait. A különleges alakulatok vegyi fegyvereket is bevethetnek egy újabb terrortámadásnál.

A 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények második évfordulójához közeledve az amerikai hírszerzés nyilvánosságra hozta jelentését, miszerint az elmúlt két évben sikerült jelentősen meggyengíteni az al-Kaida hálózatát. A Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes elé terjesztett beszámolóban többek közt az áll, hogy a terrorszervezet tíz legfontosabb pénzszerzőjét vagy megölték, vagy elfogták, és a terrorhálózat csúcsvezetésnek kétharmadát kikapcsolták.


A CIA ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az egész világon még mindig sok al-Kaida sejt létezik, és tagjaik továbbra is készek bármikor merényletek végrehajtására. A New York-i lakosság kétharmada nem is érzi magát biztonságban, igaz, már csak 15 százalékuk tart konkrét támadástól az elkövetkező hónapokban.


 Teli a New York-i Malév-járat

Magyarországon nem léptettek életbe különleges intézkedéseket, a rendőrség nem tart terrortámadásoktól. A nagykövetségek környékén ugyanakkor megerősített járőrszolgálattal őrzik a rendet, és alaposabb átvizsgálásra számíthatnak az utazók a Ferihegyi repülőtéren is, ezért érdemes indulás előtt jóval korábban kimenni. A magyarok egyébként általában véve nem félnek, az amerikai járatok telítettsége is ezt mutatja. A Malév szeptember 11-én induló Budapest-New York járata például 90 százalékban már megtelt.


Bin Laden újra a tévében


A CIA-jelentés publikálását követően újabb támadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat az al-Kaida terrorszervezet második számú vezetője. Oszama bin Laden is látszik azon a filmfelvételen, amelyet a katari al-Dzsazíra hírtelevízió sugárzott szeptember 10-én. A képek áprilisban, vagy májusban készülhettek, és a 2001. szeptember 11-i terrortámadások második évfordulójának előestéjén juttatták el a televízióhoz. A videón Oszama bin Laden és Ajman az-Zavahri egy sziklás területen sétál, a szaúdi származású terroristavezér sétabotra támaszkodik, bal vállára pedig takarót vetett. A következő vágásnál már egy AK-47-es géppisztollyal látható bin Laden.

A videófelvételt kísérő külön hangfelvételen állítólag a terroristavezér helyettese, az-Zavahri beszél: tiszteletét fejezi ki az iraki ellenállók előtt, további harcra buzdítja őket a „keresztesek” ellen. „Mi mondjuk nektek, hogy Allah veletek van, és az iszlám nemzet támogat benneteket. Támaszkodjatok Allahra. Úgy faljátok fel az amerikaiakat, mint az oroszlán az áldozatát. Temessétek el őket az iraki sírmezőkön” – mondja a hang.

A Sunday Telegraph című brit lap két héttel ezelőtti értesülése szerint a terroristák a New York-i merényletekhez hasonlóan eltérített repülőket akarnak épületeknek nekivezetni. A legvalószínűbbnek állítólag az tűnik, hogy a terroristák a londoni Heathrow és Gatwick repülőtérről felszálló gépekkel próbálkoznak, célpontjuk pedig az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország és Ausztrália lehet.

 Rések az ellenőrzésen

 Őrizetbe vették és meggátolták elutazásukban a hatóságok a londoni Stansted repülőtéren a Ryanair fapados légitársaság két utasát, mert kést találtak kézi poggyászukban. A késes utasok Oslóba repültek volna – idézett rendőrségi forrásokat egy francia hírügynökség. A hatóságok nem közölték, hogy a két férfi ismerte-e egymást, vagy terroristákkal álltak-e kapcsolatban. Összesen 6 személyt állítottak elő, és akadályoztak meg a felszállásban, miután átkutatták csomagjukat.
Nem voltak ilyen alaposak egy amerikai belföldi járat utasaival. Egy amerikai fiatalember egyszerű csomagként adta föl saját magát – ráadásul mindez csak utólag derült ki. A jelenleg vizsgálati fogságban ülő Charles McKinley belebújt utazóládájába, és New Yorkból minden gond nélkül el is jutott Dallasba. Ott pedig halálra rémítette szüleit és a csomagszállítót, amikor egyszercsak kiugrott a ládából. Az ügy hatalmas botrányt kavart a repülőterek biztonsági szolgálatainál. Most az FBI, a repülőtéri illetékesek és szenátorok vitatkoznak azon: kinek mekkora a felelőssége abban, hogy ilyesmi megtörténhetett, alig két nappal a szeptember 11-ei pusztító terrortámadások második évfordulója előtt.

Akcióterv London evakuálására

Nagy-Britanniában valóban tartanak a terrortámadás veszélyétől, London kiürítésére már akciótervet is kidolgoztak. A Sassoon-hadművelet részletesen rendelkezik arról, mit kell tenni, ha vegyi támadás érné a metrót, illetve, hogy hogyan értesítenék (hangosbeszélőkkel, szórólapokkal, elektronikus úton) a nyolcmilliós nagyváros lakosait. A londoniaknak előbb biztonsági zónákba kellene gyalogolniuk, ahonnan a város határának számító M25-ös autópályán kívülre szállítanák őket. A tervezet arról is intézkedik, hogy hogyan lehetne a városlakókat hosszabb időre Nagy-Britannia más területeire szállítani.

Az akcióterv alapján London evakuálását akkor rendelnék el, ha valamilyen terrorcselekmény miatt megszűnne a víz-, illetve energiaellátás, ha vegyi, biológiai vagy sugártámadás érné a várost vagy ha a hírszerzés ilyen merényletkísérletről értesülne.

A londoni rendőrfőkapitány azt mondja: ilyen hírszerzési értesülés még nincs, de csak idő kérdése egy támadás. A brit belügyminisztérium egyébként már az iraki háború előtt figyelmeztette a lakosságot: tartsanak otthon ásványvíz- és konzervtartalékokat.

Megemlékezések

A World Trade Center kicsinyített másának leleplezésétől, egy elhunyt házaspár virágoskertjéből való virágokon át, az áldozatok családjának megsegítéséért szervezett jótékonysági Harley-Davidson száguldásig számtalan különböző módon emlékeznek meg az amerikai államokban szeptember 11. halottjaira.

A megemlékezések központja ugyanakkor a New York-i Világkereskedelmi Központ lerombolt helyszíne lesz, ide várják George Bush elnököt és Dick Cheney alelnököt is. Donald Rumsfeld védelmi miniszter az arlingtoni temetőben helyez majd el koszorút. Pennsylvaniában hatalmas harangokat kongatnak meg negyvenszer, miután a két évvel ezelőtt itt lezuhant United Airlines légitársaság gépén éppen negyven ember utazott.

A megemlékezésekből a nyugati parton sem lesz hiány: San Franciscóban öt mérföld hosszan mintegy ezer önkéntes fog amerikai zászlót lobogtatni összefüggő sorban állva a a vízparton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik