Belföld

Az orosz fiatalok a leggazdagabbak

Az Egyesült Államokon kívüli világ leggazdagabb fiataljainak fele Oroszországban található – legalábbis ezt mutatja a Fortune magazin rangsora, amelyet a negyven évnél fiatalabb milliárdosokról készített. A lista első tíz helyezettje közül öt orosz – számol be a Napi Gazdaság.

Az első helyen áll Roman Abramovics, aki társaihoz hasonlóan olajmágnás. Kínaiak is bejutottak a leggazdagabbak közé, például a 14. helyre érdemes, 33 éves William Ding, egy internetes portál alapítója, aki hazája leggazdagabb fiatalja 826 millió dolláros vagyonával. Történt persze mozgás az ellenkező irányba is. A tavalyi 25., a német Alexander Falk börtönben vár kétes pénzügyleteinek tárgyalására, 356 millió dolláros vagyonát lefoglalták. Jang Bint, a kínai–holland virágfejedelmet a tavalyi 15. helyről szintén a börtönbe vitték: 18 évre ítélték csalásért és vesztegetésért.

A listán szereplőknek több mint a fele nem újgazdag, hanem családi vagyonok örököse, de sorsuk azt mutatja, hogy a pénzért még akkor is meg kell dolgozni, ha már bőven van belőle. Ernesto Bertarelli, a második helyezett egy kis svájci gyógyszergyártó céget örökölt, a Seronót, amelyet Európa legnagyobb biotechnológiai vállalatává tett, mintegy 5,6 milliárd dollárra növelve közben vagyonát.

Az ifjú amerikai milliárdosok névsorának élén 17,12 milliárdos vagyonnal Michael Dell, a nevét viselő számítógépgyártó cég alapítója és vezérigazgatója áll. Az ezüstérmes Pierre Omidyar, az eBay elnöke 7,06 milliárddal, a harmadik az ugyancsak internetes Amazon.com vezére, Jeffrey Bezos 4,85 milliárd dolláros vagyonával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik