Belföld

K&H: a nemzetbiztonsági szolgálat nem felelős

A K&H-ügyről nem hangzottak el olyan információk, amelyek alapvetően más megvilágításba helyeznék az ügyeket – így értékelte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülését Kövér László (Fidesz), a testület elnöke, miután tegnap meghallgatták Tóth András titkosszolgálati államtitkárt és Bácskai János dandártábornokot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatóját.

A zárt ülés után a titkosszolgálati államtitkár, valamint Demeter Ervin, a Fidesz képviselője és Kövér László is hasonlóan nyilatkozott: nem terheli felelősség a nemzetbiztonsági szolgálatokat azért, hogy a K&H Equitieshez kötődő sikkasztás és az Inter-Európa Banknál történt pénzmosás fő gyanúsítottja, Kulcsár Attila, illetve az ügyhöz kapcsolódóan egy szír állampolgár is külföldön van. A közel négyórás meghallgatásáról távozó Tóth András nyilatkozata szerint a nemzetbiztonsági bizottság koalíciós képviselői úgy foglaltak állást, hogy Kulcsár Attilával való találkozója segítette az ügy felderítését. Nyilvánvalónak nevezte, hogy az ellenzék „politikai természetű megítélés” szerint foglal állást a szerepéről. A szocialista államtitkár szerint a meghallgatáson „folyamatokról volt szó”, így nem hozták szóba Kulcsár feljegyzésének ügyét s azt sem, hogy szocialista politikusok szerepeltek-e a sikkasztással gyanúsított bróker listáján. Kulcsár Attila feljegyzését egyébként Tóth komolytalan ügynek nevezte.

A Népszabadság értesülései szerint a bizottsági ülésen hangsúllyal került szóba az, hogy miért Tóth s miért nem az NBH szakemberei találkoztak személyesen Kulcsárral június 26-án. Úgy tudják, az államtitkár ezzel kapcsolatban arról beszélt: Kulcsár ragaszkodott ahhoz, hogy kormányzati emberrel találkozzon. Továbbá az NBH akkor már titkos adatgyűjtést folytatott a bróker ellen. Ráadásul elemi érdek fűződött ahhoz, hogy érintkezésbe lépjen Kulcsárral, az addigi információk alapján megfogalmazódott ugyanis olyan „kormányzati aggodalom”, hogy a történtek nehogy „egy második Postabank-üggyé duzzadjanak”. A napilap értesülései szerint Tóth András mindezen túl arról beszélt a bizottság előtt, hogy a találkozó során Kulcsár zavarosan szólt a saját, illetve mások szerepéről, de abból a szempontból mindenképpen hasznosnak bizonyult a beszélgetés, hogy annak alapján könnyebben föl lehetett mérni „a visszaélés dimenzióit”. Tehát azt, hogy mekkora nagyságrendű kárról lehet egyáltalán szó. A Népszabadság úgy tudja, az ülésen Tóth emlékeztette a bizottság képviselőit arra, hogy a találkozó időpontjában, tehát június 26-án Kulcsár még nem volt gyanúsított, a PSZÁF is csak július 4-én tett följelentést – akkor is ismeretlen tettes ellen.

A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki képviselői és elnöke szerint Tóth András nem tudott elfogadható válasszal szolgálni a tekintetben, hogy miért nem a szolgálatok illetékes munkatársa találkozott Kulcsár Attilával. Annyi viszont kiderült, hogy az államtitkár két „papírt” adott át a bizottságnak: a K&H Equitis VIP-listáját és a Rejtő E. Tiborral, a K&H volt elnökével kapcsolatos dokumentumot. Ez utóbbit Kövér László később sajtpapírnak minősítette. 

A Népszabadság kérdésére Kövér László nem tartotta kizártnak, hogy a bizottság jövő heti ülésén Áder János, a Fidesz frakcióvezetője mellett esetleg más meghallgatásokra is sor kerül. Az ülésen többször is heves vita alakult ki, ezek egyike során Kövér László azt mondta: „az egyetlen tök alsó a kormánypárti pakliban, hogy Áder János is találkozott Kulcsár Attilával”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik