Belföld

Huszonöt helyet esett vissza Magyarország

A Euromoney idei és jövő évre vonatkozó, a gazdasági kilátások előrejelzésén alapuló rangsorában Magyarország a a 33. helyről az 58.-ra csúszott vissza. A régió mindhárom vezető országa komoly pozícióvesztést szenvedett el - írja a Világgazdaság.

Habár az idén és jövőre a világ országainak zöme gyengébb teljesítményt produkál a korábbinál, a Magyarországot is magában foglaló régió gazdaságainak kilátásai az átlagosnál is rosszabbak – legalábbis a Euromoney felmérése szerint. Szeptemberre jócskán hátrébb csúszott a régió a legutóbbi, márciusban készített összesítésben elfoglalt pozícióhoz képest. Magyarország például a 33. helyről az 58.-ra csúszott vissza. A pozícióromlással nem állunk egyedül: hasonlóan járt például Cseh- és Lengyelország, valamint Szlovénia is.

Az országkockázat szempontjából ugyanakkor nem romlott számottevően a közép- és kelet-európai térség pozíciója.

Magyarország a számos tényező súlyozott átlagából kialakított összpontszám alapján a 35. legkockázatosabb üzleti terep, a térségben – Szlovéniát leszámítva – a legbiztonságosabb, bár egy helyezéssel rosszabb a fél évvel korábbi eredménynél.

A világgazdaság egészét Kelet-Ázsia húzza, ám e térség komoly kockázatokat rejt magában, állapítja meg a Euromoney, amelynek szakértői azonban cáfolják elemzők azon állítását, mely szerint az ázsiai exportőrök a világgazdasági növekedés fő mozgatórugói. Tény, a világkereskedelem 10 százalékot meghaladó növekedése főként nekik – s ezen belül is Kínának – köszönhető, ám vélhetően a jövőben mérséklődni fog a nagyobb hozzáadott értéket képviselő exporttevékenység a gyenge amerikai és európai kereslet miatt.

Európában a nagy vesztes Németország – az Euromoneynál az EU legrosszabbul teljesítő tagja –, amely tíz éve a leggyengébb teljesítményt produkálja, s 2003-ban és 2004-ben is csak 0,4, illetve 1,6 százalékkal növekedhet. Ennek megfelelően a márciusi 24. helyről szeptemberre a 38.-ra esett vissza a kilátásokat illetően Európa első számú gazdasága.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik