Belföld

Hasba szúrták a svéd külügyminisztert

Ismeretlen tettes szerdán hasba szúrta Anna Lindh svéd külügyminisztert Stockholm egyik áruházában.

Az esetről szemtanúkra hivatkozva beszámoló AP amerikai hírügynökség szerint Lindh asszony a belvárosi Nordiska Kompanietben hirtelen a padlóra zuhant, a mellette álló magas, ismeretlen férfi egy kést elhajítva futva elmenekült, a politikus pedig felkiáltott: Úristen, hasba szúrt!

Az AP riportere látta, amint három mentőápoló, rendőrök gyűrűjében, kihozta az épületből a minisztert. A rendőrség sem az eset körülményeiről, sem a külügyminiszter állapotáról nem volt hajlandó nyilatkozni.

A szociáldemokrata Anna Lindh 1998 óta áll a külügyminisztérium élén. Már 25 éves korában, 1982-ben parlamenti képviselővé választották, férjezett és két gyereke van.

Kovács László az MTI-nek elmondta: “Megdöbbentett a hír, hogy megtámadták Anna Lindh-et. A szociáldemokrata politikus nemcsak kollégám, hanem jó barátom is. Remélem sérülései nem súlyosak és mielőbb felépül.”  

A biztonságosként ismert Svédországban gyakori, hogy politikusok testőrök nélkül közlekednek, járnak bevásárolni, vagy használják a tömegközlekedést. Erőszak ezzel együtt előfordul – egy máig ismeretlen tettes 1986-ban a nyílt utcán lőtte le Olof Palme miniszterelnököt, aki feleségével egy moziból távozott éppen.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik