Belföld

Drágul a cégalapítás

A húszmilliós jegyzett tőkéjű részvénytársaság cégbírósági bejegyzése negyedével, egy hárommilliós kft.-é pedig 416 százalékkal nő jövő év elejétől, ha a parlament igent mond az illetéktörvény jelenlegi tervezetére – írja a Magyar Hírlap.

Aki 1991-ben alapított egy hárommilliós induló vagyonú kft.-t, annak 60 ezer forint cégbejegyzési illetéket kellett fizetnie. Ez az összeg a mai napig változatlan, mivel az illetéktörvény a cég vagyonának (jegyzett tőkéjének) két százalékát írja elő fizetségi kötelezettségként. Emellett megadja a legkisebb és a legmagasabb összeget is, de az idén is csak 60 ezer forint az alsó limit, ami éppen a hárommillió forint két százaléka.

Az illetéktörvény Magyar Hírlap által ismert módosítási javaslata szakít a jelenlegi szisztémával. Eltűnik az alaptőke százalékában meghatározott illeték a legkisebb és legmagasabb összeggel együtt. Helyettük januártól fix díjat kell fizetni. Ez a jogi személyiségű társaságok közül az rt.-knél 500 ezer, a kft.-knél 250 ezer, míg az egyéb társaságoknál százezer forint lesz. A jogi személyiség nélküli társaságoknál – ezek legelterjedtebbike a betéti társaság – 50 ezer forint lesz a fix bejegyzési illeték. Ez a megoldás nem példa nélküli, hiszen mióta a külföldi cégek fióktelepet, illetve kereskedelmi képviseletet nyithatnak Magyarországon, ilyen fix öszszegű bejegyzési díjat kell fizetniük (250 ezer, illetve 150 ezer forintot).

A húszmilliós részvénytársaság után 1991-ben 90 ezer forintot kellett fizetni. 1993-tól 300 ezret, 1999-től pedig a teljes két százalékot, azaz 400 ezret kell illetékként leróni. Ez drágul 500 ezerre jövőre. Egy húszezer forintos törzstőkéjű betéti társaságnál teljesen mások a mértékek. Ennek az illetéke 1991-ben kétezer forint volt, majd 1993-tól ötezer, 1999-től pedig húszezer forint lett. Ez emelkedik jövőre 50 ezer forintra, vagyis a növekedés 250 százalék lesz.

Módosul a változások bejegyzésének illetéke is. Ha a cég felemeli jegyzett vagy törzstőkéjét, akkor ma a növekmény két százaléka az illeték mértéke, de mindenképpen meg kell fizetni tízezer forintot. A felső limit a jogi személyiségű cégeknél 600 ezer, az a nélkülieknél 200 ezer forint, vagyis ugyanannyi, mint az első bejegyzési illeték felső határa. Jövőre a változásért az első bejegyzés fix díjának felét kell fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik