Belföld

Biogáz-erőmű Nagykanizsán

Közel 2,4 milliárd forint költségű, 1,5 megawatt teljesítményű biogáz-üzem létesítéséhez nyújt be közös PHARE CBC pályázatot Nagykanizsa önkormányzata és a badeni Ingenieur Büro; a fejlesztéshez a költség 90 százalékát lehet elnyerni, a fennmaradó 200 millió forintot az osztrák cég fedezi.

Litter Nándor polgármester elmondta, hogy a létesítmény a városi szennyvíztisztító telep iszapja és növényi-állati eredetű hulladékok baktériumos erjesztésével metángázt, annak elégetésével pedig hő- és villamos energiát állít elő.

Az osztrák cég nagy tapasztalatokkal rendelkezik a hasonló természet közeli, környezetbarát energiahasznosításban, Ausztriában és Németországban több hasonló létesítményt működtet, ezért a polgármester – mint mondta – bízik a közös pályázat sikerében.

A tervek szerint egy év múlva indul a beruházás, aminek költségei 7 év alatt térülnek meg. A biogáz-telep termelte áram egy részét értékesítenék, a többivel a helybeli Gyümölcskert Rt. hűtőházát működtetnék, a többlet hőenergia pedig a Cserháti Szakközépiskola és 40 ligetvárosi lakás fűtését szolgálná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik