Belföld

Medgyessy napirend előtt

Az életszínvonal megőrzését, a nehéz körülmények között élők helyzetének javítását, valamint az "építést, építkezést" jelölte meg a 2004-es büdzsé prioritásaként Medgyessy Péter miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, napirend előtti felszólalásában.

Az eddig elért életszínvonal megőrzése érdekében “a borítékba kerülő bérek lépést tartanak az árakkal, a juttatások reálértékét pedig megőrizzük” – jelentette ki a kormányfő a parlament üléstermében, ahol jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök is. “Ennél többre ma nem vállalkozhatunk, de ez nem kevés” – fűzte hozzá, hangsúlyozva: “törekszünk arra, hogy ez mindenkire igaz legyen”, de családonként lehetnek eltérések.


Jövőre valós nyugdíjas fogyasztással számolnak 


A legnehezebb körülmények között élő helyzetének “szerény javítását” szolgáló intézkedések közül kiemelte a miniszterelnök a rászorulók ingyenes óvodai étkeztetését, a jövőre induló bérlakásprogramot, a kismamák és az 50 éven felüliek munkába való visszatérésének segítését, valamint az 53. és 54. heti nyugdíjat. Hozzátette: jövőre a “valós nyugdíjas fogyasztás alapján” számítják ki a nyugdíjak emelésének mértékét.


Megkezdik a 4-es metró építését


Medgyessy Péter elmondta: jövőre 143 kilométer autópálya és
autóút építése lesz folyamatban, további 280 kilométer megépítésére pedig közbeszerzési eljárást ír ki a Nemzeti Autópálya Rt. Emellett Budapesten megkezdődik a 4-es metró, a szennyvíztisztító beruházása, valamint folytatják a M0-ás körgyűrű építését.


Öntözőrendszereket építenek


Fontosnak nevezte a kormányfő az aszálykár sújtotta térségekben az öntözőrendszerek fokozatos kiépítését a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésével. Mint mondta, gondoskodni kell arról, hogy az európai uniós támogatások ne vesszenek el, elegendő forrást kell biztosítani a kutatás-fejlesztéshez, az innovációhoz.


Európa pang, de az ország jól állja a sarat


Medgyessy Péter leszögezte: a költségvetés hiánya jövőre nem lehet több 3,8 százaléknál. Közölte, a büdzsé jövő évi mozgásterét befolyásolják a már korábban vállalt intézkedések terhei, valamint a világgazdaság nehézségei. “Európában pangás van”, nulla a növekedés az EU-tagállamokban, pedig “kereskedelmünk 80 százaléka velük folyik” – hívta fel a
figyelmet a miniszterelnök. Hozzátette: 2005-ig nem lehet számítani nemzetközi fellendülésre. Medgyessy Péter szerint mindezek ellenére Magyarország “jól állta a sarat”, a növekedés üteme lassul, de van fejlődés, ugyanakkor “mi egyedül nem tudunk konjunktúrát előidézni”.


Bűn az ellenzék szemében


“Tavaly és az idén nagy feladatokra vállalkoztunk, hiszen
történelmi sebeket kezdtünk begyógyítani. Régi társadalmi
igazságtalanságokat és az előző kormány szociális érzéketlensége okozta igazságtalanságokat” – mondta a kormányfő. Hozzátette: “ez a mi bűnünk az ellenzék szemében”. Véleménye szerint az ország többsége az intézkedéseket – például az 50 százalékos közalkalmazotti béremelést, a minimálbér adómentessé tételét, az özvegyi nyugdíjak még idei 25 százalékos emelését – közös sikerként éli meg.


Ez egy baloldali program


“Ez egy igazi baloldali program, amelynek a megvalósítására
vállalkoztunk a nagyobb társadalmi igazságosság érdekében” –
hangoztatta Medgyessy Péter. Elmondta, ezek az intézkedések egy évre vetítve 845 milliárd forintot tesznek ki, s szerinte nincs olyan ember, aki ne értett volna egyet ezeknek a lépéseknek a szükségességével, ugyanakkor minden “komoly ember tudta, ennek következménye lesz”. Két év alatt 25 százalékkal nőtt a reálkereset és a reáljövedelem, “ez már a lakosságé”, van tehát mit megőrizni – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik