Belföld

Az éretlen informatika többet fizet kevesebbért

Miközben a cégek azért akarják használni a technológiát, hogy „többet végezzenek kevesebbért", a szomorú valóság az, hogy leggyakrabban „többet fizetnek és kevesebbet tudnak", vélekedik Roland Slee, aki az Oracle ausztrál leányvállalatánál az üzleti és technológiai megoldások igazgatója.

Slee az EMC által rendezett „Információ kontra Technológia” című kerekasztal vitán egyenesen éretlennek nevezte az informatikai ipart, miután alig rakta le az alapokat ahhoz, hogy időben pontos információkkal szolgáljon. Arról beszélt, hogy a cégeknek időben, pontos, mindenre kiterjedő (konszolidált) információkra van szükségük a gyors döntéshozatal érdekében.

„A gyártók általában nagyon jól tudnak beszélni arról, mit tudnak, arról viszont nem szívesen beszélnek, mit nem tudnak”, mondta. Slee szerint ma az információk még mindig pontatlanok és tálalásuk is gyenge, mert túl sok a rendszer. „Minden cégnél rendszerek százai találhatók, egyrészt mert üzleti részlegenként más és más van, amit színez a földrajzi szétdaraboltság is – ennek pedig az adatok szétdarabolódása a következménye” – magyarázta Slee.

Minden rendszer karbantartási költségeket generál, ezekből sok cég kisebb vagyont költhet el – ezért is indult be globálisan a konszolidációs trend. A megoldás a hálózati számításban (grid computing) rejlik, ugyanis az a konszolidáció, amely nem hatékony, a konszolidáció előtti költségeknél is nagyobb lehet. A hálózat centralizál, alacsony költségű infrastruktúrán szolgáltat, ahol nem veszhet el kritikus fontosságú információ, mert ez egy hibatűrő környezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik