Belföld

Orosz-brit érdeklődés a román Petrom iránt

A nemrégiben létrejött TNK-BP orosz-brit olajipari óriásvállalat is érdeklődik a román Petrom állami olajipari vállalat többségi részesedésének megszerzése iránt - olvasható a Zirul Financiar című lap pénteki számában.

A román kormány augusztus végén jelentette be, hogy
versenytárgyalást hirdet a Petromra stratégiai befektetőknek egy a részvényeladás és tőkeemelés kombinációjával. E szerint a Petrom olajtársaság részvényeinek 33,4 százalékát eladnák a kiválasztott befektetőnek, amely azután tőkeemeléssel juthat 51 százalékos többségi részesedéshez.


Az előzetes, nem kötelező ajánlatokat szeptember 19-ig várják. A román gazdasági minisztérium szeptember 30-ig hirdeti ki, hogy az érdeklődők közül kik tehetnek kötelező ajánlatot. Az üzlet összértékét a szakértők 1-1,5 milliárd dollár körülire becsülik.


A múlt hónapban a BP és az OAO Tyumen Oil Co. mögött álló Alfa Group és az Access/Renova hozta létre a TNK-BP-t, amely most kelet-európai fejlesztési statégiai kidolgozásán dolgozik –  jegyezte meg a román lap, hozzátéve, hogy az orosz-brit konszern mellett eddig a szintén orosz Lukoil és Lengyelország legnagyobb olajfinomítója, a PKN Orlen jelezte, hogy a MOL Rt.-vel közösen pályázna a Petromra. (Korábban a lengyel Puls Biznesu című lengyel lap azt írta, hogy nagy az érdeklődés a nemzetközi olajkonszernek – a Chevron-Texaco, a BP, a TotalElfFina, a Shell, a Lukoil vagy az OMV – részéről is. Emiatt is nagyobb sikerrel kecsegtetne, ha a lengyel és a magyar cég közösen adna be pályázatot a részvényekre – írta a Puls Biznesu.)


A Petrom Románia legnagyobb olajipari konszernje évi 6 millió
tonna nyersolaj és 6,1 milliárd köbméter fölgáztermelő kapacitással. Két finomítójának együttes kapacitása évi 8 millió tonna nyersolaj és a konszern 700 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik