Belföld

Nehéz a sorsuk a számítógépgyártóknak

Az emelkedő személyi számítógép kereslettel párhuzamosan javuló forgalom tükrében sem számít a tajvani Acer a számítógép gyártó ágazat nyereségének az emelkedésére.

Az Acer alapítója Stan Shih szerint mindez az egyre élesedő árversenynek köszönhető. Legfrissebb eredmény beszámolóikban az International Business Machines Corp és a Hewlett-Packard Co is veszteséget jelentettek. A két amerikai vállalat azok közé a nagy nemzetközi technológiai cégek közé tartozik, melyek egyebek között olyan tajvani gyártókat alkalmaznak beszállítónak, mint például az Acer leányvállalatai. A világ laptop számítógép gyártásának ily módon a felét tajvani vállalatok végzik. A laptop számítógépek nyereséghányada az egy évtizeddel ezelőtti 15 százalék körüliről mára 6-8 százalékra zsugorodott és piaci részarányuk már megközelíti a személyi számítógépekét.


Az Acer az elmúlt héten nettó nyereségének 300 százalékos
javulásáról számolt be. Eszerint a második negyedévben 970 millió dollár profitra tett szert, melynek kétharmada egyes érdekeltségek értékesítéséből folyt be. Shih szerint az ázsiai piacok, közöttük is elsősorban Kína megnyitásával párhuzamosan az árverseny kiéleződésére kell számítani. Az Acer árbevételének jelenleg 20 százaléka származik Kínából és mintegy 40 százaléka Európából. Az árverseny hátrányos hatásainak enyhítése céljából a jövőben is Európára helyezi a
forgalmi hangsúlyt az Acer. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kínai piacot másodlagosnak tekintené.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik