Belföld

Kína vonzza a legtöbb külföldi befektetést a világon

A globális tőkebefektetések első számú célpontja Kína volt tavaly – írja a tekintélyes londoni lap, a The Times. Az ázsiai ország ezzel olyan államokat szorított le a lista éléről, mint az USA és Nagy-Britannia. A külföldi beruházások 12,5 százalékkal nőttek 2002-ben Kínában, és elérték az 52,7 milliárd dollárt. Mindez jól mutatja, hogy a világ legnépesebb országa dacolni tudott a nemzetközi tendenciákkal, és a befektetések általános visszaesése ellenére gazdasági nagyhatalommá válik – jegyzi meg a londoni lap. (A globális tőkebefektetések tavaly ötödével zsugorodtak, és mindössze 651 milliárd dollárt tettek ki, ami a legalacsonyabb érték 1998 óta.)

A kínai befektetések természetesen az olcsó munkaerőt és a növekvő piacokat keresik, illetve az ennek eredményeként az erős hozamokat. A befektetési ranglistán való kínai előrerukkolásról az ENSZ szakosított szervezetének, az UNCTAD-nak a legfrissebb, az egész világra kiterjedő jelentése számol be.

A mostani hír egy közel évtizedes folyamatot tetőzött be: Kínában régóta növekszik drasztikusan a külföldi tőkebefektetések összege. Az 1990-es 3,5 milliárd dollárhoz képest például mostanra megtizenötszöröződött a külföldi tőkebeáramlás. Kína egyébként 1979-ben nyitotta meg a kaput a külföldi befektetések előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik