Belföld

Vlagyimir atya melegeket esket, tízszeres felárral

admin

2003. 09. 04. 12:19

Az uralkodó orosz ortodox egyház szabályos esküvői rítusai szerint fogadott örök hűséget egymásnak két férfi Nyizsnyij Novgorodban.

A ceremóniát a feltűnés elkerülése érdekében szűk körben, a lehető legnagyobb titoktartás mellett tartották szeptember 1-jén az oroszországi város egyik templomában, az Oroszországban szentségtörésnek számító homoszexuális egyházi házasság híre azonban mégis kitudódott és – mint a Komszomolszkaja Pravda beszámolt róla – nagy botrány kerekedett belőle.

A meleg párt összeeskető Vlagyimir atyát, a Krisztus születése templom papját felfüggesztették állásából és az is lehet, hogy büntetésből végleg megfosztják egyházi tisztségétől – jelentette az EFE spanyol hírügynökség.

A titkos egyházi esküvő hírét a patriarkátus szóvivője is megerősítette az ANSA olasz hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a frigy érvénytelennek tekintendő, mivel az ortodox egyház nem ismeri el az azonos neműek házasságát.

A pap egyébként “uzsoraárat”, a szokásos esketési illeték tízszeresét, mintegy 500 dollárnak megfelelő összeget kért a titkos esküvői szertartásért a meleg pártól, Gyenyisz Gogolevtől és Mihail Morozovtól. A jelentésekből nem derül ki, hogy a pap az egyenjogúság iránti elkötelezettségből, vagy pusztán haszonszerzés céljából vállalta az egyházi előírások megszegését.

A rituálé a szabályos esketésű ceremónia szerint zajlott: a férfiak fejére koronát helyezték, kehelyből megitatták őket, olajjal kenték meg a homlokukat, majd a pap mögött a szentélybe vonultak, ahol szenteltvízzel locsolták meg őket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.