Belföld

Vlagyimir atya melegeket esket, tízszeres felárral

Az uralkodó orosz ortodox egyház szabályos esküvői rítusai szerint fogadott örök hűséget egymásnak két férfi Nyizsnyij Novgorodban.

A ceremóniát a feltűnés elkerülése érdekében szűk körben, a lehető legnagyobb titoktartás mellett tartották szeptember 1-jén az oroszországi város egyik templomában, az Oroszországban szentségtörésnek számító homoszexuális egyházi házasság híre azonban mégis kitudódott és – mint a Komszomolszkaja Pravda beszámolt róla – nagy botrány kerekedett belőle.

A meleg párt összeeskető Vlagyimir atyát, a Krisztus születése templom papját felfüggesztették állásából és az is lehet, hogy büntetésből végleg megfosztják egyházi tisztségétől – jelentette az EFE spanyol hírügynökség.

A titkos egyházi esküvő hírét a patriarkátus szóvivője is megerősítette az ANSA olasz hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a frigy érvénytelennek tekintendő, mivel az ortodox egyház nem ismeri el az azonos neműek házasságát.

A pap egyébként “uzsoraárat”, a szokásos esketési illeték tízszeresét, mintegy 500 dollárnak megfelelő összeget kért a titkos esküvői szertartásért a meleg pártól, Gyenyisz Gogolevtől és Mihail Morozovtól. A jelentésekből nem derül ki, hogy a pap az egyenjogúság iránti elkötelezettségből, vagy pusztán haszonszerzés céljából vállalta az egyházi előírások megszegését.

A rituálé a szabályos esketésű ceremónia szerint zajlott: a férfiak fejére koronát helyezték, kehelyből megitatták őket, olajjal kenték meg a homlokukat, majd a pap mögött a szentélybe vonultak, ahol szenteltvízzel locsolták meg őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik