Belföld

Románia gyorsabban nő Magyarországnál

A brit The Economist Intelligence Unit (EIU) szakértői csoport Romániáról szóló új, az elmúlt másfél évet áttekintő jelentésében úgy látja, hogy a bukaresti kormánynak a reformok végrehajtása melletti elhatározottsága növelte a külföldi befektetők bizalmát az ország iránt, de a jó üzletelés feltételei részben még bizonytalanok. Vajon az említett eltökéltség megmarad-e a 2004. évi parlamenti választások után is? - teszi fel a kérdést az EIU.

A külföldi befektetők számára most jött el az idő, hogy ismét felmérjék, milyenek az ország kilátásai, mert sokan ezt a fordulat, azaz 1989. óta egyszer vagy egyszer sem tették meg. Azért teszik meg, mert az ország gazdasági növekedési üteme most a térségben a leggyorsabbak egyike.

A kormány pedig szilárdabbnak látszik a rendszerváltás utáni korábbiaknál, azaz a választások előtti időszaki hatásoknak nem kell annyira befolyása alá kerülnie, ezt támasztja alá Nastase pártja, azaz a szociáldemokraták és az RMDSZ között nemrég létrejött egy évre szóló megállapodás is.

Az EIU szerint most az a legfontosabb: a román kormány nem engedheti meg magának az elkövetkezendő másfél évben azt a luxust magának, hogy lazítson a reformok ütemén, mert ez kell az ország 2007-re várt uniós csatlakozásához. Szükség van arra, hogy Románia gazdaságát működő piacgazdaságnak ismerjék el, amire Bukarest már 2004. novemberében számít a brüsszeli bizottságtól.

Ajánlott videó