Belföld

Nincs brit kamatcsökkentés

A brit központi bank, a Bank of England csütörtökön változatlanul hagyta irányadó kamatát, a kéthetes repót, 3,5 százalékon, 48 éves mélyponton.

Az elemzők is változatlanságra számítottak, mert a brit gazdaság növekedésére utaló adatok javulnak, és lényeges inflációs kockázat nem fenyeget. A Bank of England utoljára július 10-én csökkentette az irányadó kamatát, negyed százalékponttal. Előzőleg utoljára februárban csökkentett, ugyancsak negyed százalékponttal, megelőlegezve az akkor még csak tervezett iraki háború bizalomrontó hatását.

A brit gazdaság az idei év második negyedében 0,3 százalékkal növekedett, a tavalyi második negyedhez képest pedig 1,8 százalékkal volt nagyobb a GDP. Ez ugyan elmarad a hosszú távú növekedési potenciáltól és az első negyedévi 2,1 százalékos többlettől is, szintén az egy évvel korábbihoz képest, de elég tekintélyes más vezető európai gazdaságok teljesítményéhez képest.

A lakossági fogyasztás a második negyedévben 1,3 százalékkal nőtt, ez két éve a legnagyobb ütem, de számottevő inflációs nyomás nincs. Júliusban 2,9 százalékos volt a központi bank kamatpolitikája számára irányadó maginfláció Nagy-Britanniában tizenkét hónapra, a júniusi 2,8 százalék után – a központi banknak 2,5 százalékot kell megcéloznia -, de a Bank of England szerdán az augusztus közepén kiadott negyedéves inflációs előrejelzésében maga is azt valószínűsítette, hogy a brit gazdaság először csökkenő, majd közepes ütemű infláció mellett tér vissza a növekedéshez a következő két év során. A jelentés a növekedés és az infláció átfogó kockázatait csökkenőnek tartja.

Az infláció a Bank of England szerint a jövő év elején a célszám alá csökken, mielőtt ismét a tizenkét hónapra 2,5 százalék fölé emelkednék. A Bank of England csütörtöki nyugalmát jól megelőlegezte, hogy – szerdai adatok szerint – két és fél éves rekordütemben nőtt a brit szolgáltatások teljesítménye augusztusban. Az ágazat Reuters kezelte beszerzőimenedzser-mutatója 57,0 pontra ugrott augusztusban a júliusi 56,6-ról.

A brit szolgáltatások teljesítménye ötödik hónapja javult a múlt hónapban, és a fejlődés üteme messze meghaladta az euróövezetét. Hosszú idő óta először, augusztusban már a foglalkoztatás is nőtt kissé a GDP-hez legtöbbel hozzájáruló ágazatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik