Belföld

Megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján

A korai fajták szedésével megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján, a térség legnagyobb felvásárlója, a 100 százalékban állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Rt. a piaci viszonyokhoz igazodva megemelte a szőlő felvásárlási árát - tájékoztatta a társaság vezérigazgatója az MTI-t.

A szokásosnál mintegy három héttel hamarabb megkezdődött a korán érő fajták és a muskotályos szőlő szürete Tokaj-Hegyalján, a szakemberek a termés mennyiségét és a minőséget is kielégítőnek tartják – mondta Kiss László.

Hozzátette: a Tokaj Kereskedőház Rt. az idén 80-100 ezer mázsa szőlő felvásárlásával számol, ez mintegy harmada annak, mint amennyi a történelmi borvidéken vélhetően terem az idén.

A cég a szőlő felvásárlására az aszúsodástól függően 600-700 millió forintot szán – jegyezte meg.

A vezérigazgató elmondása szerint ez évben, főleg a csapadékszegény időjárás miatt várhatóan 1 millió hektoliterrel kevesebb, mintegy 3 millió hektoliter bor készül majd az országban.

A kevesebb szőlő miatt pedig nagy számban jelentek meg más borvidékről felvásárlók Tokaj-Hegyalján, ahol viszonylag jól tűrték a szárazságot a szőlők, ezért a Kereskedőház Rt. a saját szükséglete biztosítása érdekében megemelte a felvásárlási árakat.

Kiss Lászó elmondta: tavaly 3 ezer termelővel 3 évre állapodtak meg úgynevezett védőárban, ezt emelték most meg. Minőségtől függően az eredeti 65 forint helyett 75-80 forintot fizetnek a szőlő kilójáért.

A céggel szerződésben álló 3 ezer termelő mellett más gazdáktól is korlátlanul felvásárolják a szőlőt, elsősorban a muskotályos fajtát.

Számítások szerint a hagyományos tokaj-hegyaljai szőlők, a furmint, a hárslevelű szedése, az úgynevezett nagyszüret is jóval hamarabb, várhatóan szeptember közepén kezdődhet meg.

A termelők a szüret befejezése után egy hónappal juthatnak majd pénzükhöz – mondta Kiss László vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik