Belföld

Lapkiadók állásfoglalása az áfa-emelési tervekről

A Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) elnöksége 2003. augusztus 27-ei ülésén megvizsgálta a kormányzat által a 2004-es költségvetési évre javasolt általánosforgalmiadó-változások hatását a magyar lapkiadók helyzetére. Az üggyel kapcsolatban az MLE közleményt is kiadott.

A közlemény szerint a magyar lapkiadást a 12 százalékos áfa-szint 15 százalékosra emelése mintegy kétmilliárd forint veszteséggel sújtaná. A megemelkedett áfa lapárakból történő kigazdálkodása lehetetlen, hiszen az országban eladott lapok összpéldányszáma több éve folyamatos csökkenést mutat, egy rendkívüli áremelés az értékesítés további, akár drasztikus csökkenését vonná maga után. Mindez azt jelenti, hogy a lapolvasás újabb tömegek számára válna elérhetetlenné.

Az olvasási szokások romlása, a funkcionális analfabétizmus terjedése országos ügy, és állami-kormányzati intézkedéseket igényel – hangsúlyozza a közlemény. A magyar lapkiadói szakma a rendszerváltás óta támogatás nélkül, sokszor a sajtót ellenőrizni, befolyásolni kívánó kormányzati intézkedések ellenére piaci alapokon igyekezett nemcsak üzleti, hanem társadalmi érdekeknek is megfelelni. Mára látható, hogy ez a helyzet tarthatatlan, mert a makrogazdasági körülmények a sajtószakmát méltánytalan etikai és gazdasági helyzetbe hozták.

Az áfa szint emelkedésének következtében kialakuló költségemelkedés a kiadókat megtakarítási intézkedésekre kényszeríti, amelyek között minden bizonnyal szerepet kell, hogy kapjon a kiadói, szerkesztői, újságírói létszámok csökkentése. A költségmegszorítási intézkedések lehetetlenné teszik az újságírók munkajogi státusának a kormányzat által is szorgalmazott rendezését.

A lapkiadást érintő áfa az Európai Unió legtöbb országában a legkedvezőbb kategóriában szerepel. Az MLE elvárja a kormányzati szervektől, hogy – nyilatkozatainak megfelelően – a lapkiadói szakma esetében is EU-konform eljárást alkalmazzon és a jelenlegi 12 százalékos sáv helyett a lapkiadási tevékenységet – a mindezidáig együttesen kezelt könyvkiadással közösen – az 5 százalékos sávba illessze. Az MLE elnökségének meggyőződése, hogy ennek a lépésnek a társadalmi-közéleti előnyei meghaladják a kieső bevételek összegét és egy ilyen intézkedés előremutató folyamatokat indíthatna el a sajtószakma széles spektrumában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik