Belföld

Képzés alatt az uniós szakértők

Az uniós pénzek fogadásával foglalkozó kormányzati szerveknél idén 1000 fő vett, illetve vesz részt térítésmentes képzésen, ahol a Miniszterelnöki Hivatal és az oktatási tárca finanszírozásában ismerhetik meg az EU regionális, szociális, területfejlesztési és mezőgazdasági politikájának egyes részleteit – írja a Napi Gazdaság.

Az idén 30, jövőre 350 millió forintból – felerészt uniós pénzből – gazdálkodó képzőközpont az állami intézményrendszer és a tudományos szféra szereplőinek, valamint a pályázóknak szóló képzési programok koordinálására jött létre. Az oktatói és tananyagbázist a 14 felsőoktatási intézményben 1998-ban létrehozott Európa Tanulmányi Központok adják, s részben ezek illetékességi körébe tartozna a jövőben a vidéki képzések szervezése.

Novembertől havonta ismétlődő háromnapos pályázatíró- tréning indul Budapesten, 20-25 ezer forint részvételi díjjal. Részletes, 90 órás elméleti alapozóképzés a strukturális alapok felhasználásáról januárban lesz, a részvételi díj 110 ezer forint. Az elképzelések szerint a közszféra, valamint a civil szervezetek képviselői térítésmentesen okulhatnak, míg a cégeknek fizetniük kell majd a tanfolyamokért. 2004-ben régiónként 100-300 fő alapos felkészítésére lesz mód, akik az önkormányzatokat segíthetik majd. A holland nagykövetség 400 ezer eurós támogatásával létrejött MATRA program keretében régiónként 60, összesen 420 kiválasztott pályázatíró kap 3-szor 2 napos képzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!