Belföld

Júliusban tovább nőtt a chipforgalom

A világméretű félvezető eladások júliusban immár az ötödik egymást követő hónapban mutattak növekedést, és értékük elérte a 12,9 milliárd dollárt, tette közzé jelentésében a Félvezető Ipari Szövetség (SIA).

A júniusi érték 12,5 milliárd dollár volt, az előző év júliusában pedig 11,7 milliárd, áll a kedden közzétett közleményben. Az előző hónaphoz képest Japánban 4,8 százalékkal, az ázsiai, csendes-óceáni térségben 2,3 százalékkal, Európában 2,3 százalékkal, az amerikai kontinensen pedig 1 százalékkal nőtt a forgalom.

Az európai eladásokra kedvező hatással volt a dollár értékének folyamatos csökkenése, értelmezte szerdán az adatokat az IDC angliai elemzője, Martin Hingley: „Miközben az USA-ban a HP, az IBM, stb. agresszívan lenyomta az árakat, mi kétszeresen profitáltunk, egyrészt az árversenyből, másrészt a dollár havi 5-10 százalékos értékcsökkenéséből”. Az eladások motorjának a PC lapkák bizonyultak: a mikroprocesszorok forgalma 5,6, a DRAM lapkák 8,2 százalékkal nőttek – ami azt jelenti, hogy elindult az üzleti frissítési ciklus és a tanítás kezdete előtti PC vásárlási szezon. A fogyasztói elektronikai szektorban a optikai-elektronikai termékek 5,3 százalékkal, míg a flashmemória lapkák 5,7 százalékkal nőttek.

Ez a forgalomnövekedés azonban még mindig nem jelzi egyértelműen a gazdaság fellendülését, hiszen még mindig csak a belépő szintű termékeknél látni növekedést, a drágább termékek nem fogynak jobban, figyelmeztet Hingley. A dolog mégis pozitív, hiszen 1992-ben, az akkori recessziót követően szintén a hardvereladások beindulása jelezte a kilábalás kezdetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik