Belföld

A Debreceni Hús Rt. csoport működteti tovább a Ringa kapuvári gyárát

A Ringa Húsipari Rt. igazgatósága 2003. szeptember 3-án döntést hozott és előszerződést kötött a társaság kapuvári telephelyének, vágó-daraboló üzemének, valamint az ehhez tartozó eszközpark és kiszolgáló létesítmények bérbe adásáról - tájékoztatta a cég lapunkat.

A bérbe vevő a gyárat Kapuvári Hús Húsipari Rt. néven kívánja tovább működtetni, és erre mintegy 200 millió forintos alaptőkével zártkörű részvénytársaságot alapít. A bérbevétellel egy időben a bérlő elővásárlási jogot szerez a Kapuvári telephely megvásárlására. A döntés meghozatalát elősegítette, hogy a bérbe vevő a vállalat közel 400 munkavállalóját jogutódlással tovább kívánja foglalkoztatni, átveszi és megújítja a Ringa Rt. által megkötött beszállítói szerződéseket, valamint saját forrásból biztosítja a vállalat közel 800 millió forintot kitevő forgóeszköz finanszírozását.

A döntés során a Ringa Rt. menedzsmentje azt a kiemelt célt tartotta szem előtt, hogy a veszteségek felszámolása érdekében meghirdetett jelentős átszervezési folyamat minden érintett számára a legelfogadhatóbb megoldással, a lehető leghamarabb lezáruljon, minél több dolgozó munkahelye megmaradjon és a termelői és beszállítói érdekek ne sérüljenek.

A jelenleg bejegyzés alatt álló Kapuvári Hús Rt. fő tevékenységeként sertésvágással, –darabolással, a későbbiekben pedig húskészítmény előállítással kíván foglalkozni. Az új részvénytársaságot a tavaly több mint 22 milliárd forint nettó árbevételt elérő Debreceni Hús Rt. csoport hozza létre, amely a Debreceni Hús Rt.-t, a békéscsabai Csabahús Kft-t, a nyíregyházi Nyíri-Hús Kft.-t és a szolnoki Szole Meat Kft.-t foglalja magában. A csoport az elmúlt két évben négy gyárában átfogó, többmilliárd forintos fejlesztést indított, amelynek eredményeként Debrecenben új vágóvonal, daraboló- és csomagolókapacitás épül, a másik három gyárban pedig a húskészítménygyártó kapacitás korszerűsítése folyik.

A Debreceni Hús Rt. csoport a hazai húspiac egyik meghatározó szereplőjeként a friss hús előállítás 17 százalékát, míg a készítménypiac 16 százalékát mondhatja magáénak. Az összesen 1100 főt foglalkoztató cégcsoport növekedésénél mindig is meghatározó szempont volt az óvatosság, a kockázatok lehetőség szerinti minimalizálása. A Debreceni Hús Rt. csoport ez idáig a belföldi értékesítésben szerzett meghatározó piaci pozíciót, de Magyarország EU-csatlakozása után az unió piacain is komoly lehetőséget lát és a nyugat-magyarországi piaci részesedését is tovább kívánja növelni. A kapuvári gyáregység bérbe vételével és sikeres működtetésével a csoport egy olyan vágó, daraboló üzemmel erősödik tovább, ami hosszú távon hozzájárulhat a vállalat stratégiai céljainak eléréséhez.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik