Belföld

Bőven megvan a forrás az adócsökkentésre

admin

2003. 09. 04. 12:52

Bőven megvannak az adócsökkentéshez szükséges források, most már csak választani kell. Szóba jöhet a 25 százalékos áfakulcs csökkentésének elhalasztása, valamint az inflációs prognózis lerontása is. Továbbra is terítéken a központi államaparátus szűkítése és a szociálpolitika területén a rászorultsági elv érvényesítése, például a lakáshitel maximumának 10 millió forintra csökkentésén keresztül.

Az SZDSZ szerint az áfa legfelső kulcsának 25-ről 23 százalékra csökkentése 2005-re halasztható, ami önmagában 80 milliárd forintnyi többletbevételt jelentene a költségvetésnek.


“Mindannyian tudjuk, hogy az áfacsökkentést senki nem érezné meg az árakban, senki nem csökkentené a 100 forintos termék árát 99-re” – hangsúlyozta az SZDSZ ügyvivője Fodor Gábor, a párt Heves megyei elnöke.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az áfa legfelső kulcsának 2 százalékos csökkentését elsősorban Magyarország uniós integrációja teszi szükségessé, de az EU elvárásainak az intézkedés 2005 január elsejei bevezetése is megfelelne.

A politikus megerősítette: továbbra sem látnak nyomós okot az Országgyűlés által már elfogadott jövő évi adótábla megváltoztatására, ezért határozottan kitartanak a személyi jövedelemadó csökkentése mellett. “Gazdaságpolitikai szempontból is fontos az ország számára, hogy az Európában rendkívül magasnak számító adóterhek csökkenjenek Magyarországon” – mondta Fodor Gábor. 

A párt úgy látja, hogy az adótábla érvénybe lépése miatt kieső 150 milliárd forint – a legfelső áfakulcs csökkentésének elhalasztása mellett – a költségvetés kiadásainak csökkentése, a központi államaparátus szűkítése és a szociálpolitika területén a rászorultsági elv érvényesítése révén előteremthető. “Érdemi vita nincs, itt egy politikai döntésnek kell megszületnie” – mondta Fodor Gábor.


A Világgazdaság értesülései szerint ugyanakkor az adócsökkentés forrásait kereső háromfős csoport tervei között szerepel az inflációs várakozások lerontása (5,5-6 százalékra), ami összességében 70-150 milliárdot hozhat a konyhára. Így elkerülhető volna a központi szervek és háttérintézményeik forrásainak megnyírbálása.


Azt, hogy az inflációs prognózis lerontása, mint az adócsökkentés forrása felmerült a tárgyalások során, a FigyelőNet kérdésére egyik fél sem kívánta megerősíteni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.