Belföld

Bőven megvan a forrás az adócsökkentésre

Bőven megvannak az adócsökkentéshez szükséges források, most már csak választani kell. Szóba jöhet a 25 százalékos áfakulcs csökkentésének elhalasztása, valamint az inflációs prognózis lerontása is. Továbbra is terítéken a központi államaparátus szűkítése és a szociálpolitika területén a rászorultsági elv érvényesítése, például a lakáshitel maximumának 10 millió forintra csökkentésén keresztül.

Az SZDSZ szerint az áfa legfelső kulcsának 25-ről 23 százalékra csökkentése 2005-re halasztható, ami önmagában 80 milliárd forintnyi többletbevételt jelentene a költségvetésnek.


“Mindannyian tudjuk, hogy az áfacsökkentést senki nem érezné meg az árakban, senki nem csökkentené a 100 forintos termék árát 99-re” – hangsúlyozta az SZDSZ ügyvivője Fodor Gábor, a párt Heves megyei elnöke.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az áfa legfelső kulcsának 2 százalékos csökkentését elsősorban Magyarország uniós integrációja teszi szükségessé, de az EU elvárásainak az intézkedés 2005 január elsejei bevezetése is megfelelne.

A politikus megerősítette: továbbra sem látnak nyomós okot az Országgyűlés által már elfogadott jövő évi adótábla megváltoztatására, ezért határozottan kitartanak a személyi jövedelemadó csökkentése mellett. “Gazdaságpolitikai szempontból is fontos az ország számára, hogy az Európában rendkívül magasnak számító adóterhek csökkenjenek Magyarországon” – mondta Fodor Gábor. 

A párt úgy látja, hogy az adótábla érvénybe lépése miatt kieső 150 milliárd forint – a legfelső áfakulcs csökkentésének elhalasztása mellett – a költségvetés kiadásainak csökkentése, a központi államaparátus szűkítése és a szociálpolitika területén a rászorultsági elv érvényesítése révén előteremthető. “Érdemi vita nincs, itt egy politikai döntésnek kell megszületnie” – mondta Fodor Gábor.


A Világgazdaság értesülései szerint ugyanakkor az adócsökkentés forrásait kereső háromfős csoport tervei között szerepel az inflációs várakozások lerontása (5,5-6 százalékra), ami összességében 70-150 milliárdot hozhat a konyhára. Így elkerülhető volna a központi szervek és háttérintézményeik forrásainak megnyírbálása.


Azt, hogy az inflációs prognózis lerontása, mint az adócsökkentés forrása felmerült a tárgyalások során, a FigyelőNet kérdésére egyik fél sem kívánta megerősíteni.

Ajánlott videó