Belföld

Szakosított pénzintézetté válik a KELER

Szeptember 17-ére hívta össze a Keler Rt. rendkívüli közgyűlését a nemzeti elszámolóház igazgatósága. A napirenden a szakosított pénzintézetté válással kapcsolatos alapítóokirat-módosítás, igazgatósági tagok választása és a felügyelőbizottság ügyrendjének módosítása szerepel – írja a Napi Gazdaság.

A hitelintézeti törvény szerint egy szakosított pénzintézet igazgatóságában legalább két belső tagnak kell ülnie. A Keler igazgatóságában jelenleg csak egy belső tag foglal helyet, Horváth Gergely vezérigazgató, ám a napokban ő is távozik a cégtől (a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese lesz).

Ezért a három tulajdonos (a két tőzsde 25-25 százalékkal, a jegybank pedig 50 százalékkal részesedik a Keler 4,5 milliárdos jegyzett tőkéjéből) várhatóan két új it-tagot választ. Közülük az egyik valószínűleg a vezérigazgatói posztra várományos Dudás György, a másik pedig a fejlesztésekért felelős Lukács Margit lehet.

A Keler igazgatósága ma hagyja jóvá a szakosított pénzintézetté váláshoz szükséges mintegy 800 oldalnyi dokumentumhalmazt, amelyet ezután a PSZÁF elé kell terjeszteni. A 12 milliárd forintot meghaladó saját vagyonnal, 18 milliárdos mérlegfőösszeggel működő, 2002-ben 1,446 milliárd forintos adó előtti és 1,182 milliárdos adózott eredményt elért Keler október közepén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. A szakosított pénzintézeti engedély így – még ha október közepéig nem is érkezik meg – születésnapi ajándéknak tekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik