Belföld

PKN Orlen-Mol-együttműködés a Petrom-privatizációban?

A vezető lengyel olajipari nagyvállalat, a plocki PKN Orlen arra igyekszik rávenni a magyar Mol Rt.-t, hogy közösen induljanak a román Petrom privatizációs pályázatán.

Ezt a Puls Biznesu című lengyel üzleti szaklap jelentette szerdán, meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Az informátor szerint a privatizációs együttműködéstől a PKN Orlen azt is reméli, hogy hozzájuthat romániai olajmezőkhöz.

A román kormány augusztus végén hirdetett versenytárgyalást a Petrom olajtársaság részvényeinek 33,4 százalékára azzal, hogy a stratégiai befektető ezt követően tőkeemeléssel jut majd 51 százalékos többségi részesedéshez. Az előzetes, nem kötelező ajánlatokat szeptember 19-ig várják. A román gazdasági minisztérium szeptember 30-ig hirdeti ki, hogy az érdeklődők közül kik tehetnek kötelező ajánlatot.

A lengyel lap szerint szóba sem jöhet, hogy az Orlen egyedül induljon a Petromért, tekintve, hogy a Petrom privatizációja iránt nagy az érdeklődés a nagy nemzetközi olajkonszernek – a Chevron-Texaco, a BP, a TotalElfFina, a Shell, a Lukoil vagy az OMV – részéről is. Ezért nagyobb sikerrel kecsegtetne, ha a lengyel és a magyar cég közösen adna be pályázatot a részvényekre. Az Orlen változatlanul keresi az együttműködés más módozatait is a Mollal – olvasható a cikkben. Ide tartozik az esetleges közös részvétel a cseh Unipetrol privatizációjában, és cseh olajvezetékek, illetve szlovák és német benzinkutak közös megvásárlása.

Emellett – írta a lengyel lap – a PKN Orlen nem tett le arról a régóta dédelgetett szándékáról sem, hogy megvásárolja a Mol részvényeinek 10-15 százalékát, és ennek fejében a magyar nagyvállalat hasonló mértékű részesedést szerezhetne a legnagyobb lengyel olajtársaságban. Az Orlen augusztus közepén már eljuttatta a lengyel kincstárügyi minisztériumhoz a kelet-közép-európai olajipar konszolidációjára vonatkozó előzetes koncepcióját, amely a Mollal való együttműködés elemeit is tartalmazza – írta a lengyel újság.

Ajánlott videó